15.6 C
De Bilt

Wat vindt u van de plannen voor park Vreugd en Rust in Leidschendam-Voorburg?

Samen met stichting Mooi Voorburg heeft de gemeente een restauratieplan opgesteld voor park Vreugd en Rust in Voorburg. Het eiland met de hertenweide en de speelplek worden aangepast, een nieuwe brug gaat de vijver weer met de Vliet verbinden, de gemetselde historische muur bij de tennisbanen wordt hersteld en er komt meer variatie in het groen.

Dat zijn enkele onderdelen uit het plan, dat door het college van Leidschendam-Voorburg is goedgekeurd en nu ter inzage ligt. Tot 2 november kunnen inwoners erop reageren. Dat kan digitaal maar ook na een rondwandeling door het park op 14 of 16 oktober.

“Trots op het park en blij met het plan”

Marcel Belt, wethouder Openbare ruimte: “We mogen er trots op zijn dat dit mooie park in onze gemeente ligt. Het is een rijksmonument en in Zuid-Holland 1 van de beste bewaarde parkontwerpen van de beroemde landschapsarchitect J.D. Zocher. Daarom moeten we er ook goed voor zorgen. In de loop der jaren is het park hier en daar verrommeld. Ook zijn er wensen voor beter gebruik en kansen voor hogere natuurwaarden. Door de restauratie van een aantal elementen in het park komen mooie ideeën over grillige paden, slingervormige vijvers en zichtlijnen -zoals Zocher het voor deze buitenplaats bedacht- weer terug.

Hierdoor en ook door het beter toegankelijk maken van de hertenweide worden de beleving en recreatiemogelijkheden van het park versterkt. Daarnaast versterken we de natuurwaarden door meer diverse beplanting. Ik ben daarom blij met dit plan en ook benieuwd wat inwoners ervan vinden.”

Herstel van het rijksmonument, betere beleving en hogere natuurwaarden

In de loop der jaren zijn de vele Zocher-elementen in het park vervaagd. Zichtlijnen zijn dichtgegroeid, de oorspronkelijke padenstructuur is deels verdwenen en op het eiland bij de hertenweide staat een grote verscheidenheid aan hekwerken, die daar eigenlijk niet hoort. Daarom is er nu voor het totale park een herstelplan gemaakt. Het plan komt voort uit een burgerinitiatief dat stichting Mooi Voorburg indiende. In het plan staat een wensbeeld waarin in de periode 2022-2028 naar toe wordt gewerkt.

In 2023 start de gemeente met:

 • Herstel oorspronkelijke padenstructuur bij onder andere de speelplek van het park (deel tussen het Oosteinde en de Parkweg)
 • Verbeteren uitstraling en toegankelijkheid hertenweide. In de loop der jaren zijn verschillende hekwerken rondom de hertenweide geplaatst. Het resultaat is een rommelige mix van stijlen. Daarom komt er 1 nieuw historisch ogende omheining, die past in de sfeer van een Zocher-park. De betonnen brug richting de hertenweide krijgt weer een historische uitstraling door het vervangen van de leuningen. Verder wordt de speelplek verplaatst waardoor die ook toegankelijk kan zijn buiten de openingstijden van de kinderboerderij
 • Langs de Vliet komt een nieuwe brug die de vijver weer met de Vliet gaat verbinden. Dit is ook goed voor de waterkwaliteit
 • De gemetselde historische muur bij de tennisbanen wordt hersteld. Verder gaat de gemeente onderzoeken of en hoe zij het deel van de oude betonschutting kan opknappen, zodat deze beter bij het historische beeld past
 • De voormalige kas van de moestuin -waar nu de tennisvereniging in is gevestigd- komt door het terugsnoeien van het groen meer in het zicht. Er komt hier ook een nieuw bloemperk
 • Over de vijver komt een oude wandelroute terug
 • De gemeente renoveert op diverse locaties bestaande plantvakken, ook worden nieuwe bloemrijke plantvakken aangelegd
 • In het hele park worden de natuurwaarden vergroot door meer diverse en op insecten en vogels gerichte beplanting

In de jaren daarna worden geleidelijk ook andere onderdelen, door onder andere beheer en onderhoud, aangepakt.

Reageren op het plan?

De gemeente hoort graag wat inwoners van de plannen vinden. Reageren kan tot 2 november. Het volledige plan en tekeningen van de huidige situatie en de gewenste, toekomstige situatie zijn te bekijken:

 • In het Servicecentrum, Koningin Wilhelminalaan 2 in Leidschendam. Er liggen reactieformulieren die ingevuld kunnen worden
 • Inwoners kunnen een e-mail sturen naar info@lv.nl en de gemeente stuurt hen het plan per e-mail toe
 • Vanaf 11 oktober op www.lv.nl/vreugdenrust. Via het formulier op deze website kan erop gereageerd worden

Rondwandeling op 14 en 16 oktober

Verder kunnen geïnteresseerden op vrijdag 14 en zondag 16 oktober mee met een rondwandeling (gratis) door het park waarbij de gemeente de plannen ter plaatse toelicht. Na afloop kan een reactieformulier ingevuld worden. Aanmelden voor de rondwandelingen is niet nodig. Verzamelpunt op beide dagen is de entree van het park bij de monumentale poort op de Parkweg. De rondwandelingen starten om 15:00 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio