9 C
De Bilt

Politieke tijdbom onder kabinet door ‘gevonden’ memo’s

Den Haag – Vandaag krijgt de oppositie de kans om het kabinet stevig onder vuur te leggen. Met name premier Rutte zal het moeten ontgelden na de schimmige toestanden rondom de memo’s over de afschaffing van de dividendbelasting. Het debat van vandaag zou zomaar het einde van de politieke carrière van Rutte kunnen betekenen.

Ontkennen wordt bekennen

Premier Rutte en toenmalig staatssecretaris Wiebes hadden steeds ontkent dat er memo’s bestonden over de afschaffing van de dividendbelasting tijdens de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie. Door onderzoek van journalisten van het dagblad Trouw kwam op 20 april uit dat de memo’s echter wel degelijk bestaan. Hierdoor is er veel druk uitgeoefend vanuit oppositie en coalitie op de premier om de memo’s openbaar te maken. Nu blijkt Wiebes zelf een memo geschreven te hebben hierover en moet Rutte dit gelezen hebben.

Kan debat leiden tot val kabinet?

Door stellig te zijn in hun ontkenningen over het bestaan van de memo’s, lijkt het er dus nu op dat zowel Wiebes als de Minister-President platweg gelogen hebben. Het is dan ook maar zeer de vraag of Rutte de Tweede Kamer weet te overtuigen, dat zijn eerdere ontkenningen ook daadwerkelijk eerlijk en oprecht waren. Als blijkt dat de Tweede Kamer opzettelijk verkeerde en onjuiste informatie is verstrekt, kan dit zeker leiden tot een motie van wantrouwen tegen Rutte. Indirect legt dat een tijdbom onder het kabinet, waarvan de regeerperiode wel eens erg kort kan worden.

Gladde glimlach of niets dan de waarheid

Hier zal het vandaag vooral op aankomen. Weet Rutte – die bekend staat om het feit dat bijna ieder probleem van hem afglijd – opnieuw met een ‘gladde’ glimlach zich uit een benarde positie weten te redden. Of zal de waarheid en niets dan de waarheid hem uiteindelijk het lachen doen vergaan. Het blijft uiteraard gissen en een kabinet valt natuurlijk niet zomaar. Toch lijkt het moeilijk te geloven dat deze affaire zonder gevolgen zal blijven.

© Regio Online

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio