4.1 C
De Bilt

Positieve reacties op nieuwe fietsroute tussen Voorburg en de Binckhorst

Inwoners van de gemeente Leidschendam-Voorburg en Den Haag zijn overwegend positief over de plannen voor fietsroute ‘de Verlengde Velostrada’. Beide gemeentes werken samen aan deze nieuwe fietsroute tussen de Binckhorstlaan en de Laan van NOI in Voorburg.

Jeffrey Keus, wethouder Mobiliteit en bereikbaarheid Leidschendam-Voorburg: “Fietsen is gezond, goed voor het klimaat en voor de bereikbaarheid van onze gemeente. Daarom investeren we met elkaar in snelle comfortabele fietsroutes. Zo wordt het aantrekkelijker en makkelijker om met de fiets naar school, werk of andere activiteiten te gaan.”

Opmerkingen en aandachtspunten inwoners

Een deel van de fietsroute ligt in Den Haag en een deel in Leidschendam-Voorburg. Inwoners en ondernemers van beide gemeentes konden tussen eind augustus en begin oktober reageren op het concept voorontwerp. Hun opmerkingen en vragen gingen onder andere over de verkeersveiligheid, voorrangsregels, het vervallen van enkele parkeerplaatsen langs de fietsroute en over steile hellingen.

De reacties die zijn ontvangen, hebben niet geleid tot wijzigingen van het ontwerp. Een aantal opmerkingen wordt meegenomen in de uitwerking van de Van Alphenstraat tot fietsstraat: de toepassing van grastegels op een deel van de parkeerplaatsen en de locatie van fietsenrekken. Een aantal andere verzoeken wordt meegenomen bij de gebiedsontwikkeling Laan van NOI en omgeving, zoals een veilige plek voor kerende auto’s bij de kiss&ride in de Van Alphenstraat bij het station en een groene inrichting langs de fietsroute.

Nota van Beantwoording

Alle opmerkingen en vragen die gesteld zijn, plus de antwoorden hierop van beide gemeentes, staan in een Nota van Beantwoording. Inwoners die gereageerd hebben op de plannen, ontvangen deze Nota per e-mail. Andere geïnteresseerden kunnen de Nota lezen via www.lv.nl/velostrada. Op deze website staat tevens meer informatie over het project.

Vervolg

De verwachting is dat gemeenteraad van Den Haag in februari 2024 een besluit neemt over het definitieve voorontwerp. In 2024 werken de gemeentes de plannen dan verder uit, waarna in 2025 gestart wordt met de aanleg in Voorburg. In 2026 / 2027 wordt de brug over het spoor gerealiseerd en zal de verbinding met Den Haag gereed zijn.

Fietsroute Verlengde Velostrada

De Verlengde Velostrada loopt van de Binckhorstlaan tot aan de Laan van NOI en is onderdeel van de fietsroute tussen Den Haag en Leiden. Er komt een nieuw stuk fietspad en park langs het spoor, een nieuw fiets- en voetgangersviaduct over de spoorlijn Den Haag – Utrecht, extra voetpaden en de weg tussen het viaduct over de A12 en de Laan van NOI wordt een fietsstraat. Langs de route komen bomen en planten.

Samenwerking

De Verlengde Velostrada schakel 2 is onderdeel van een pakket mobiliteitsmaatregelen van de gemeentes Den Haag en Leidschendam-Voorburg, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), de provincie Zuid-Holland en de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties. Dit zogenoemde No-Regret pakket is een 1e stap richting een nieuw mobiliteitssysteem voor het Haagse Central Innovation District en de Binckhorst (CID – Binckhorst) en heeft een waarde van zo’n € 137 miljoen. 1 van de maatregelen uit het No-Regret is het realiseren van de Verlengde Velostrada schakel 2, dit deel van de route wordt in nauwe samenwerking met de gemeente Den Haag en ProRail verder voorbereid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio