14.8 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Prinses Beatrix opent Nationale Molendag 2023

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden opent op vrijdagmiddag 12 mei de VriendenLoterij Nationale Molendagen 2023 in molen De Roos in Delft. Het is de 50ste keer dat de Nationale Molendag wordt georganiseerd door De Hollandsche Molen. Naast de opening van de Nationale Molendag viert De Hollandsche Molen dit jaar ook haar 100-jarig bestaan.

De Hollandsche Molen zet zich in voor het behoud van monumentale wind- en watermolens in Nederland. Tijdens de VriendenLoterij Nationale Molendag kunnen mensen molens in hun omgeving bezoeken.

Prinses Beatrix

Prinses Beatrix neemt het jubileumboek “Van werktuig tot wereldmerk – 100 jaar molenbehoud” in ontvangst en bezoekt aansluitend een fototentoonstelling in de molenaarswoning van molen De Roos. In de molen spreekt de Prinses met de molenaar en wordt ze geïnformeerd over de exploitatie van de molen. Ook bezoekt Prinses Beatrix de tuin van de molen waar zij spreekt met de vrijwilligers die de tuin onderhouden. Molen De Roos, een korenmolen, is de laatst overgebleven molen van de vijftien windmolens die ooit hebben gestaan op de stadswallen van Delft. De molen is één van de zeven molens in Nederland die nog in het bezit is van de vereniging. Een lokale stichting is verantwoordelijk voor het dagelijks beheer.

Prinses Beatrix is beschermvrouwe van De Hollandsche Molen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio