12.7 C
De Bilt

Project Jongerenbriefadres zet Gemeente Den Haag bij 12 finalisten GemeenteDelers

Het Haagse project Jongerenbriefadres is gekozen als een van de twaalf finalisten van GemeenteDelers 2022. Het project helpt jongeren zonder dak of thuis aan een briefadres. Met dit project liep de gemeente Den Haag vooruit op een wijziging in de Wet basisregistratie personen en is Den Haag een voorbeeld voor andere gemeenten. Het Haagse project is uit vierennegentig inzendingen gekozen als een van de twaalf finalisten. Op 29 juni wordt de winnaar bekend gemaakt.

“Ik ben trots op deze innovatie voor deze kwetsbare Haagse jongeren. Fijn dat de gemeente hiermee bij kan dragen aan hun perspectief. We hopen dan ook dat andere gemeenten ons voorbeeld zullen volgen zodat ook zij het verschil kunnen maken voor deze kwetsbare jongeren in hun gemeenten,”  zegt wethouder Arjen Kapteijns (Sociale Zaken en Werk).

Zonder briefadres besta je niet

Wanneer jongeren geen briefadres hebben, kunnen zij zich niet verzekeren, geen loon ontvangen uit werk of aanspraak maken op (financiële) ondersteuning. Projectmanagers Nathalie Pilk en Friedolien de Fraiture: “Met het project Jongerenbriefadres hebben we ervoor gezorgd dat thuisloze jongeren tóch een briefadres krijgen, ondanks dat de regelgeving dit verhinderde.”

Jongerenbriefadres

Bij de start en tijdens de uitwerking van het project heeft de gemeente ervaringsdeskundige jongeren betrokken. Een voorbeeld hiervan is dat zij hebben meegelezen met de brief die jongeren krijgen bij hun briefadres. Nathalie en Friedolien: “Dit was een mooie ervaring omdat je van de ervaringsdeskundige jongeren heel andere feedback krijgt dan van je collega’s. Feedback die heel waardevol is.” In december 2020 is het eerste jongerenbriefadres uitgegeven. Sindsdien heeft de gemeente tot en met eind april 2022 390 jongeren tussen de 18 en 27 jaar geholpen aan een jongerenbriefadres.

Kennis ligt bij jongeren zelf

Niemand weet beter wat er nodig is om dak- en thuisloze jongeren goed te helpen, dan de jongeren zelf. De jongeren uit het Haags jongerenpanel gaven naast een briefadres ook behoefte te hebben aan iemand waarop zij terug kunnen vallen. De jongerenregisseur is daarom een vast aanspreekpunt geworden die op alle leefgebieden de nodige hulp regelt. De jongerenregisseur geeft informatie, leidt toe naar passende ondersteuning en zet in op talentontwikkeling van jongeren om hun eigen toekomstplan te realiseren.

GemeenteDelers

Binnen GemeenteDelers wordt kennis over gemeentelijke initiatieven gedeeld die een voorbeeld zijn voor andere gemeenten. Door de kennis over het initiatief te verspreiden kunnen ook andere gemeenten er hun voordeel mee doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio