13.1 C
De Bilt

Grootschalige renovatie luidt nieuw tijdperk in voor Haags Historisch Museum  

Het Haags Historisch Museum, gelegen in het Museumkwartier, ondergaat een ambitieuze renovatie en uitbreiding dankzij een investering van ruim €17 miljoen van de Gemeente Den Haag. Het iconische stadsmuseum, dat het verhaal van Den Haag vertelt, wordt met deze transformatie niet alleen toegankelijker, maar ook toekomstbestendig en duurzaam. Het museum zal naar verwachting vanaf najaar 2024 tot voorjaar 2027 gesloten zijn om dit mogelijk te maken. 

Ingrijpende renovatie en uitbreiding 

Het historische museum, gevestigd in een zeventiende-eeuws rijksmonument dat eigendom is van de gemeente, kampt al jaren met ruimtegebrek en verouderde faciliteiten. De renovatie omvat essentiële verbeteringen op het gebied van veiligheid, techniek en klimaat. Naast toegankelijker wordt het pand ook duurzamer, met onder andere een warmtepomp en zonnepanelen op het dak, waardoor het pand van het gas af kan en energielabel A wordt behaald.

Wethouder Cultuur, Saskia Bruines, benadrukt het belang van de renovatie: “Het Haags Historisch Museum is niet alleen een stadsmuseum, maar een culturele schat met een landelijke betekenis. Met deze investering kan het museum verder bouwen aan de nationale uitstraling die past bij het verhaal van Den Haag en kunnen straks nog meer mensen genieten van de boeiende tentoonstellingen.”  

“De renovatie en uitbreiding is een geweldige investering in de toekomst van het museum. We willen een museum zijn dat niet alleen het verhaal van Den Haag vertelt, maar dat ook een gastvrij en toegankelijk stadsmuseum is, voor iedereen. Dankzij deze verbouwing is het gebouw straks ruimer van opzet en heeft betere voorzieningen voor de ontvangst van publiek, het presenteren van de stadscollectie en het organiseren van tentoonstellingen en publieksactiviteiten. Hiermee is het museum straks weer klaar voor de toekomst.” aldus Tjeerd Vrij, directeur van het Haags Historisch Museum.

Haags Historisch Museum in vogelvlucht
Haags Historisch Museum in vogelvlucht – 3D visualisatie: DP6 architectuurstudio

Publiekstrekker voor de binnenstad 

In 2020 werd de start gemaakt met de plannen voor de verbouwing en uitbreiding. Toen werd ook al de waarde van dit museum benadrukt. Als belangrijk onderdeel van het Museumkwartier Den Haag speelt het Haags Historisch Museum namelijk een cruciale rol in de profilering van dit culturele hart van de stad. De verduurzaming en modernisering van het pand geven het museum een stevige basis om zowel een museum te zijn voor de hele stad, als het nationale karakter te benadrukken.  

Vervolg 

Het raadsvoorstel voor deze investering zal 6 juni in de commissie Samenleving behandeld worden. Na goedkeuring van de gemeenteraad verwacht het museum dit najaar de deuren te sluiten en de sleutels te overhandigen aan de aannemer. Tijdens de verbouwing blijft het Haags Historisch Museum actief in de stad. Met activiteiten zoals wandelingen en rondleidingen, een educatieprogramma op scholen en bijeenkomsten waarin Hagenaars worden uitgenodigd mee te denken over de vernieuwde presentaties in het museum. Volgens de huidige planning heropent het vernieuwde Haags Historisch Museum in voorjaar 2027 de deuren. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio