16 C
De Bilt

Reusachtig kunstwerk ‘Ode aan het varken’ in Delft

Delft – Op woensdag 7 augustus wordt het imposante kunstwerk ‘Ode aan het varken’ van kunstenares Jantien Mook verwelkomt aan de Korftlaan in Delft door wethouder van milieu en duurzaamheid Stephan Brandligt . Het reusachtige varken reist door Nederland en stond al eerder in onder andere Den Haag, Utrecht, Groningen, Maastricht en op het Museumplein in Amsterdam. Het 7 meter lange varken maakt een vreugdesprong en verbeeldt de vrijheid die ieder dier verdient. Het kunstwerk is het symbool van een van de grootste dierenwelzijnscampagnes ooit: het Europees burgerinitiatief tegen het gebruik van kooien in de veehouderij.

Jantien Mook: “Ik wil met ‘Ode aan het varken’ de schoonheid en de kracht van het dier tonen. ‘De sprong’ die de varkenssculptuur maakt staat voor plezier en vrijheid, zo hoop ik dat mensen niet wegkijken maar zich juist vereenzelvigen met het dier. Ik denk dat veel mensen het erover eens zijn dat ook dieren een natuurlijk leven moeten hebben, in de buitenlucht en in vrijheid.”

Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien’ tegen kooien in de veehouderij

Het burgerinitiatief is een oproep aan de Europese Commissie om een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij voor onder andere moedervarkens, legkippen, konijnen, kalveren, eenden en kwartels. Kooihuisvesting leidt tot zeer ernstig dierenleed: dieren hebben geen mogelijkheid tot natuurlijk gedrag, raken vaak gewond en lijden aan hevige stress en frustratie. Initiatiefnemer is Compassion in World Farming (CIWF). Meer dan 150 organisaties uit heel Europa, waaronder in Nederland naast CIWF Varkens in Nood, World Animal Protection, de Dierenbescherming, VierVoeters, Bont voor Dieren, CAS-International en Wakker Dier, slaan de handen ineen en ondersteunen het burgerinitiatief.

Annemarie Brijder, campaigner CIWF Nederland: “Ieder dier verdient de ruimte om lekker buiten te scharrelen en z’n natuurlijke gedrag te uiten. Dat laat Ode aan het varken op een prachtige manier zien. In de krappe kooien van de vee-industrie is daar echter geen enkele ruimte voor. Het grote succes van het burgerinitiatief laat zien dat Europeanen een betere, diervriendelijkere veehouderij willen. Het is hoog tijd om te kappen met kooien.”

In een jaar tijd worden ruim 1 miljoen handtekeningen verzameld in Europa, waarna de Europese Commissie verplicht is met een officiële reactie te komen en het Europees Parlement erover zal stemmen. Sinds de start in september vorig jaar hebben al meer dan 1,2 miljoen mensen het burgerinitiatief ondertekend, waaronder ruim 130.000 Nederlanders. De organisaties gaan door met het verzamelen van handtekeningen om een zo groot mogelijke impact in Brussel te maken.

Het burgerinitiatief ‘Stop de kooien’ is hier te ondertekenen.

Wat? Verwelkoming reusachtig kunstwerk ‘Ode aan het varken’ van kunstenares Jantien Mook
Wanneer? Woensdag 7 augustus om 15.00 uur
Waar? Begin van de Korftlaan, ter hoogte van huisnummer 1
Wie? Wethouder Stephan Brandligt, kunstenares Jantien Mook, dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming Nederland (CIWF)

Kunstenares Jantien Mook

Jantien Mook is bekend van haar eerdere werk ‘Ode aan de wildernis’ waarbij een levensgroot kunstwerk van een olifant (Weeping Elephant) in verschillende steden in binnen- en buitenland te zien is. In haar werk geeft ze uiting aan haar verwondering en liefde voor natuur en dieren.

1 Het kunstwerk is mede mogelijk gemaakt door de steun van World Animal Protection, Varkens in Nood, CIWF Nederland en de Partij voor de Dieren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio