8.8 C
De Bilt
dinsdag, 21 maart 2023

Robot doet voortaan de inspectie, zonder dat jij je vingers brandt

Delft –  Ze kijken, horen, ruiken en voelen voor je, zonder dat jij je vingers brandt. De robots van ExRobotics zijn speciaal ontwikkeld om inspectie en onderhoud te verrichten in licht ontvlambare en explosieve omgevingen. Zodat mensen niet langer de risico’s hoeven lopen. Begin september start ExRobotics met de productie van deze robots in Delft voor launching customer NAM. Een leuke wetenswaardigheid: ExRobotics is zelf gecertificeerd om deze robots te mogen bouwen. Deze certificering voor robots is uniek in de wereld en ExRobotics kan worden gezien als echte pionier op het gebied van robots voor explosiegevaarlijke omgevingen.

Robot

De robot kan de meter op de apparatuur aflezen met behulp van video- en geluidsopnamen, een gaslek ‘ruiken’, zelfstandig navigeren tussen verschillende installaties en zelf de weg terugvinden naar zijn dockingstation om zichzelf weer op te laden. Dat betekent dat inspecteurs en operators niet langer naar explosiegevaarlijke installaties hoeven. En dat hun werk dus stukken minder risicovol wordt.

In Q4 2018 zal de NAM de eerste batch van 10 robots in gebruik gaan nemen, met de ambitie om later alle onbemande installaties van de NAM te gaan voorzien van deze technologie. Hiermee is de NAM de eerste producent in de olie- en gasindustrie die deze technologie op grote schaal toepast. De NAM-robot is een remote control robot, maar op 6 augustus jl. toonde ExRobotics alweer zijn nieuwste doorbraak in de wereld van de robotica: de ExR 1.1 robot, die door ExRobotics, TU Darmstadt en Shell gedemonstreerd in de Shell-raffinaderij in Pernis. De robot kan zich volledig autonoom voortbewegen en inspecties uitvoeren in de fabriek.

Afstand bestuurbaar

De grootste uitdaging ligt niet in het bouwen van op afstand bestuurbare robots, maar in de certificering die nodig is voor toepassing binnen een ontvlambare atmosfeer. De zogenaamde ATEX/IEC-Ex-certificering stelt zware eisen aan het product en gebruikte materialen. Veel van de benodigde gecertificeerde materialen zijn niet te koop. De ATEX/IEC-Ex normen zijn namelijk bedacht voor grote, zware, stilstaande installaties die veel energie verbruiken. De robots van ExRobotics worden echter gebouwd van kleine, energiezuinige en mobiele componenten. Dit betekent dat ExRobotics alle componenten zelf heeft moeten ontwikkelen en laten certificeren door een notify body in Chicago (VS). Vervolgens moest ExRobotics als organisatie worden gecertificeerd om deze componenten te mogen produceren. De combinatie van deze certificeringen en robotica die ExRobotics nu bezit, is uniek in de wereld.

Productiefaciliteit geopend

ExRobotics heeft onlangs een nieuw productiefaciliteit geopend in Delft, voor de productie en certificering van de robot. ExRobotics koos Zuid-Holland voor zijn nieuwe vestiging omdat het Zuid-Hollandse roboticaklimaat bijzonder veel te bieden heeft op het gebied van R&D. InnovationQuarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Zuid-Holland, en de Gemeente Delft hebben ExRobotics geadviseerd en ondersteund bij het kiezen van de juiste vestigingslocatie. De nieuwe productiefaciliteit bevindt zich dicht bij de TU Delft. ExRobotics verwacht een vruchtbare uitwisseling van kennis en ervaring met de TU. Het bedrijf telt nu 10 medewerkers, maar verwacht flink te groeien in de komende jaren. En dat is een prachtige aanwinst voor het Zuid-Hollandse ecosysteem.

Wethouder Bas Vollebregt van Delft: “Deze prachtige onderneming past prima bij de Delftse hightechsector. ExRobotics en Delft zijn daarom een goede match waar zowel het bedrijf als de stad van profiteert. Ik ben ervan overtuigd dat Delft een uitstekende voedingsbodem biedt om verder te groeien. Delft is immers de beste regio voor ondernemerschap met een sterk profiel in robotica.”

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio