Samenwerking tegen kanker in het Groene hart.

Groene hart – De Alrijne Zorggroep en het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda willen meer samenwerking met andere ziekenhuizen bij de behandeling van kanker, met als doel samen de beste zorg te verlenen bij patiënten met deze ziekte.

Bij de samenwerking zijn naast de ziekenhuizen in het Groene Hart het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Haaglanden Medisch Centrum (HMC) en de Reinier Haga Groep (RHG) betrokken. Ze hebben zich hiervoor verenigd in het Regionaal Oncologienetwerk West, waarvan deze week de startbijeenkomst werd gehouden.

Samenwerking combineert hoeveelheid kennis, expertise en ervaring.

Er is binnen de ziekenhuizen in de regio West een grote hoeveelheid kennis, expertise en ervaring aanwezig op het gebied van kanker (oncologie). ,,De uitwisseling van al die kennis en expertise neemt dankzij het Regionaal Oncologienetwerk West verder toe, waardoor de ziekenhuizen meer van elkaar kunnen leren. Dat leidt tot de beste en gelijkwaardige zorg in ieder deelnemend ziekenhuis.’’ aldus voorzitter Guy Peeters van het bestuurlijk overleg van het netwerk.

Meer zekerheid en gemak voor patiënten.

Hij vervolgt: ,,Tegelijkertijd kunnen specifieke onderdelen van het zorgtraject in de toekomst juist mogelijk op één plek binnen het netwerk plaatsvinden, waar de beste specialisten uit de regio samenkomen. Voor een patiënt biedt dit zekerheid en gemak. De beste zorg is namelijk dichtbij als het kan, verder weg als het moet.’’ Het Regionaal Oncologienetwerk West zorgt er volgens hem voor dat alles achter de schermen goed wordt geregeld.

Waar kan de kwaliteit nog verbeterd worden?

Die goede organisatie begint in zijn ogen bij de oncologische specialisten van de deelnemende ziekenhuizen. Zij kijken voor hun vakgebied welke behoeften er zijn en waar de kwaliteit nog verder verbeterd kan worden. Het Regionaal Oncologienetwerk West ontwikkelt op basis van die bevindingen gezamenlijk beleid. ,,Dat beleid vergemakkelijkt de behandeling die een patiënt volgt.

Belangrijk daarbij zijn eenduidige behandelprotocollen, gezamenlijke zorgpaden, regionale multidisciplinaire overleggen, heldere door- en terugverwijzing en goede processen, met actieve betrokkenheid van patiënten.’’

Het Regionaal Oncologienetwerk West is één van de regionale oncologienetwerken die landelijk worden ontwikkeld om in Nederland de best haalbare, state-of-the-art behandeling voor elke individuele kankerpatiënt te bewerkstelligen aldus Guy Peeters.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img