9.3 C
De Bilt

Spirit ruikt uur lang de finale, maar buigt uiteindelijk voor sv Den Hoorn: 2-5

Door Eric de Vendt – Spirit is er zaterdag niet in geslaagd de finale te halen om promotie naar de 1e klasse af te dwingen. Op eigen veld kwam het uiteindelijk dik te kort tegen herkanser sv Den Hoorn: 2-5.

Al vroeg in de wedstrijd gaven de bezoekers een waarschuwingssignaal af. Binnen 5 minuten kwamen zij al gevaarlijk bij het Ouderkerkse doel. De eerste poging was een schot, dat een makkelijke prooi was voor Patrick Bom. Even later kwam er een voorzet richting de 2e paal waar 2 Den Hoorn spelers net niet de precisie hadden de kans te verzilveren.

Voorsprong Spirit, maar sv Den Hoorn steeds gevaarlijk

Toch kwam Spirit op voorsprong. Ruben de Vries zag wat ruimte en dribbelde de 16 meter in en schoof de bal langs de Horeneze doelman (1-0). Spirit stond op voorsprong, maar sv Den Hoorn liet zich er niet van de wijs maken. Het hield het tempo snel en de omschakelingen waren dodelijk gevaarlijk. Patick Bom moest dan ook diverse keren in actie komen om zijn doel schoon te houden. Veel daarvan waren schoten uit de 2e lijn waarbij hij mèt resultaat gestrekt de hoek in moest. Maar ook van dichtbij reageerde hij alert door een inzet met 1 vuist op de lijn uit het doel te werken.

Ook Spirit creëerde kansen op een grotere voorsprong. Een voorzet van Tjerk de Kogel kwam op het hoofd van een verdediger waarachter 2 geel-witte spelers klaar stonden om af te ronden. Ook Lukas Bos kreeg een mogelijkheid. De opgekomen Robbin Brouwer zette de spits in stelling maar dit keer voorkwam de doelman een 2e tegentreffer. Ruben Slooff kwam in keuze stress. Alleen voor de keeper moest hij kiezen om zelf in een moeilijke hoek te scoren of af te geven aan de meegekomen Ruben de Vries en Tjerk de Kogel. Hij koos voor het laatste maar zag zijn voorzet onderschept worden.

Laatste kwartier eerste helft voor beide keepers een hoofdrol

In het laatste kwartier eisten beide doelmannen een hoofdrol op. Patrick Bom liet zich niet verschalken bij een stormloop van kansen. Ook de doelman van Den Hoorn moest goed in actie komen. Eerst tikte hij een inzet van Ruben de Vries tot corner en even later maakte hij met een katachtige redding een volley van Stefan Bitter richting de kruising onschadelijk.

Spirit - Den Hoorn (2-5) halve finale nacompetitie - Lukas Bos in actie
Spirit – Den Hoorn (2-5) halve finale nacompetitie – Lukas Bos in actie – Foto: René Bitter

Mooie strijd aan begin tweede helft; Spirit 2-0 voor

Ook bij het begin van de 2e helft ging het spel op en neer. Ruben Slooff kreeg de bal en gaf voor op de meegekomen Tjerk de Kogel die op weg ging naar de 2-0. Hij werd echter afgevlagd voor buitenspel. Stefan Bitter assisteerde zijn doelman en werkte een bal van de eigen doellijn weg. Anton de Koning, die aan het einde van de 1e helft de geblesseerd uitgevallen Robben Brouwer verving, maakte een rush van eigen strafschopgebied richting die van de tegenstander.

Hij overwon onderweg 2 keer vasthouden maar had net niet genoeg kracht over om de moeite om te zetten in een doelkans. In de 50e minuut kwam Spirit op een comfortabele voorsprong. Een voorzet werd bij de 2e paal door Timme van Hof vlijmscherp ingekopt: 2-0.

Niet lang genieten van voorsprong

Spirit zat op rozen, maar kon niet lang genieten daarvan. Nog geen 5 minuten later kregen de Ouderkerkers een strafschop tegen. Na een valpartij werd de bal al liggend afgeschermd waarbij de aanvaller van Den Hoorn ook naar de grond viel en de scheidsrechter resoluut wees naar de stip (2-1).

Spirit was even de concentratie kwijt en zag de 2-0 voorsprong binnen 10 minuten te niet gaan. Eerst werd een goede vlotte combinatie uitgespeeld en was Patrick Bom kansloos. Even later was de doelman dat weer toen een geheel vrijstaande speler van Den Hoorn uit een corner de 2-3 inkopte.

sv Den Hoorn leeft zich uit

Spirit had het moeilijk. Onder de zeer warme omstandigheden moest het zich oprichten om te proberen de achterstand om te buigen. Het bleek niet meer te lukken. Ruben Slooff kreeg nog 2 mogelijkheden. Bij de eerste kreeg hij de bal niet onder controle waardoor de kans voorbij was en een slecht uitgeschoten bal van de keeper kreeg hij zo in zijn voeten. Hij schoot niet zelf op het bijna lege doel maar wilde Lukas Bos in stelling brengen, wat niet lukte.

sv Den Hoorn kon naar hartenlust counteren en besliste 10 minuten voor tijd de wedstrijd (2-4). In blessuretijd werd het ook nog 2-5.

Einde seizoen in pittige 1e klasse

Voor Spirit zit het seizoen erop. Het heeft ervaren dat het niveau van de 1e klasse toch heel anders is dan dat in de 2e klasse. Sv Den Hoorn heeft alles eruit gehaald om de wedstrijd over de streep te trekken. Net als vorige week maakte het weer een achterstand goed. Vanaf het begin was het de ploeg die de meeste kansen kreeg. Het hield continue de druk op Spirit en hield dat de hele wedstrijd vol. Den Hoorn speelt volgende week de finale tegen Nieuwerkerk, dat met 1-0 won van Foreholte.

Publiekswissel Kevin Kriek; ook Lucas Bos speelt laatste wedstrijd

In de slotminuut was er ondanks de nederlaag toch even een momentje van applaus. Kevin Kriek speelde zijn laatste wedstrijd voor Spirit 1 en kreeg daarvoor een publiekswissel. Voorafgaand aan de wedstrijd werd hij al verrast. In het geheim werd geregeld dat zijn zoontje Yven de Pupil van de Week was. Zoals bij elke thuiswedstrijd gaat de Pupil van de Week met de begeleidster naar de kleedkamer om een handtekening van alle spelers op een voetbal te laten zetten. Tot verrassing van Kevin Kriek kwam daar zijn eigen zoon binnen.

Later op het veld mochten zij samen de aftrap verzorgen. Yven is 4 jaar en speelt bij de ukken. Wie weet volgt hij later zijn vader op in Spirit 1. Ook voor Lukas Bos was het de laatste wedstrijd voor Spirit. Hij gaat volgend seizoen voor zijn studie naar Spanje. Hij scoorde dit seizoen 20 keer.

Voorbereidingen nieuwe seizoen in augustus

In augustus beginnen weer de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Trainer Richard van Cappellen en zijn staf gaan zich dan weer richten op de 2e klasse, dat door de nieuwe piramide vorming wéér sterker zal worden. De grootste keuze die zal moeten worden gemaakt is die tussen de keepers. Aan het begin van dit seizoen viel de keuze op Sean Luthart. Hij raakte geblesseerd en Patrick Bom nam zijn plaats in. Net als vandaag, met name in de eerste helft, heeft hij zich laten zien en heeft bewezen een waardevolle kracht te zijn voor het team.

Er zal wel weer een oude bekende tussen de Spirit selectie gaan lopen. Eric Jansen speelt volgend seizoen weer in het geel-witte tenue.