15.8 C
De Bilt

Stadhuis-expositie Den Haag bundelt 9 bijzondere en gedurfde verhalen

Speciaal voor de Week van de Toegankelijkheid is er in Den Haag een expositie met een serie portretten en verhalen van 9 mensen met een onzichtbare beperking. Hun beperking valt vaak pas op in contact met de omgeving. De expositie is vandaag (dinsdag 27 september) geopend door Kavita Parbhudayal, coördinerend wethouder Toegankelijkheid. Tot en met 7 oktober is de tentoonstelling te zien in het atrium van het stadhuis.

Stadhuis-expositie

Aan de buitenkant is meestal niet te zien dat iemand leeft met pijn, vermoeidheid of bijvoorbeeld slecht kan zien. Maar vaak heeft dit wel gevolgen voor hun mogelijkheden. Deze expositie gaat over Ashna, Bastine, George, Jacqueline, Jozef, Mirjam, Raymond, Saartje en Sidney. Hoe ervaren zij toegankelijkheid in de stad?

Ze hebben allemaal een beperking, maar die valt vaak pas op in een gesprek of door een ontmoeting op straat. Zoals Mirjam met een zeldzame stofwisselingsziekte waardoor ze geen zonlicht verdraagt. Langer dan 20 minuten per dag buiten zijn lukt niet. Om de tijd buiten zo kort mogelijk te houden, heeft ze een invalidenparkeerkaart. “Omdat ik niet in een rolstoel zit, denken mensen al gauw dat ik daar misbruik van maak. Of dat ik ‘m van mijn oude oma heb gestolen. Ik zou wel willen dat mensen in Den Haag wat meer begrip tonen in zo’n situatie. Ik heb toch gewoon een parkeerkaart?”

‘Wel eens aan een brilletje gedacht?’

Ook Raymond – met ongeveer 10% zicht aan beide ogen – vindt het belangrijk om mee te doen aan de expositie. “Ik red me ook zonder stok, maar soms kies ik er bewust voor om ‘m wél te gebruiken. Om nare reacties voor te zijn. ‘Wel eens aan een brilletje gedacht?’ Dat wordt soms gezegd als ik op mijn knieën ga om de juiste knop in te drukken. Loop ik met de stok, dan vragen ze meteen naar welke verdieping ik wil”.

Kavita Parbhudayal, coördinerend wethouder Toegankelijkheid over de expositie: “Het is belangrijk om deze verhalen te vertellen en zo meer bewustwording te creëren. Ik vind het heel stoer dat deze negen zo open en eerlijk over hun beperking praten en of zij zich welkom voelen in de stad. Het belangrijkste doel van de tentoonstelling is meer begrip kweken voor elkaar en mensen bewust maken dat je verder moet kijken dan alleen de buitenkant. Op het gebied van sociale toegankelijkheid is er nog veel te winnen in de stad, maar er wordt aan gewerkt!”

Week van de Toegankelijkheid

In de Week van de Toegankelijkheid (3 tot en met 8 oktober) is er in het hele land aandacht voor een toegankelijke samenleving voor mensen met een beperking. Het thema is ‘Gewoon welkom’, waarbij sociale toegankelijkheid centraal staat. Dat gaat over hoe we met elkaar omgaan. Dat je gewoon wordt aangesproken bijvoorbeeld, en dat er rekening wordt gehouden met wat je wil en kunt. Kortom, de kern van sociale toegankelijkheid is dat iedereen gewoon welkom is.

Een kleine selectie van activiteiten in Den Haag:

  • 29 september: Uitwaaien op het strand: kennismaken met strandrolstoelen en rolstoelfiets;
  • 3 oktober: Landelijke opening Week van de Toegankelijkheid bij Haag Atletiek. Samen met Iederin en Voorall;
  • 4 oktober: Themabijeenkomst ‘Werken met een beperking’ en uitreiking Onbeperkt070-prijs;
  • 5 oktober: ‘Mijn favoriete wijk’: Welke wijk verdient volgens Hagenaars met een beperking een pluim?;
  • 6 oktober: Gebarentaalworkshop (gratis). Aanmelden via info@voorall.nl (wees er snel bij, beperkt plek).

De expositie is onderdeel van ‘Allemaal Verschillend. Allemaal Haags’, de campagne van de gemeente Den Haag om te laten zien dat Den Haag een stad is waar iedereen ertoe doet. 1 op de 5 Hagenaars heeft een lichamelijke of verstandelijke beperking. Een groot deel van hen ondervindt problemen met de toegankelijkheid. De gemeente Den Haag vindt het belangrijk dat iedereen in de stad kan meedoen. De bewustwordingscampagne laat daarom goede voorbeelden op het gebied van toegankelijkheid in de stad zien. Ook biedt de site tips hoe iedereen (individu, bedrijf of organisatie) kan bijdragen aan een stad zonder fysieke, sociale en digitale drempels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio