17.4 C
De Bilt

Nieuwe subsidieregeling voor het verwijderen van gaskachels en gasgeisers

De gemeente Den Haag wil dat alle woningeigenaren over kunnen op een schone manier van verwarmen. Met de subsidieregeling ‘verwijderen gaskachels en gasgeisers Den Haag 2023’ kunnen Haagse inwoners tot 31 maart 2024 een vergoeding krijgen voor het laten verwijderen van de gaskachel en/of gasgeiser en de gaskachel te vervangen door bijvoorbeeld een radiator of vloerverwarming. Als inwoners overstappen op een warmtepomp is daar de landelijk ISDE subsidie voor beschikbaar.

Wethouder Arjen Kapteijns

“Ik wil dat iedereen in Den Haag prettig kan wonen in een gezonde, veilige en energiezuinige woning. Dat is nog niet overal in de stad het geval en dat lukt alleen als we inwoners helpen om over te stappen op schone energie. Het college wil vanuit de duurzaamheidsdoelstellingen, maar ook vanuit veiligheid en comfort in de woning, graag dat deze manier van verwarmen niet meer in de stad voorkomt en een alternatief aanbieden. Met radiatoren kunnen bewoners nu of in de toekomst over op een warmtepomp, zonneboiler of een warmtenet. Er is geen mooier moment dan nu om aan de slag te gaan,” zegt wethouder Arjen Kapteijns (Duurzaamheid, Energietransitie en Klimaatadaptatie).

Den Haag heeft ongeveer 13.500 woningen met een dergelijke manier van verwarmen. Het vervangen van een open verbrandingstoestel zoals gaskachels en gasgeisers door een centraal verwarmingssysteem zorgt voor een labelverbetering. Daarnaast zorgt het ervoor dat de woning nu of in de toekomst over kan op een duurzame manier van verwarmen, zoals een warmtepomp of een warmtenetaansluiting.

Hoogte van de subsidie

De subsidie bedraagt maximaal 50% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 4.500,- per woning. Voor mensen met een Ooievaarspas bedraagt de subsidie 75% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 5.625,- per woning.

Advies

Omdat het plaatsen van radiatoren of vloerverwarming en het kiezen van een nieuw verwarmingssysteem een grote ingreep is, adviseert de gemeente over de aanschaf van bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp. Voor het inplannen van een gesprek en het aanvragen van de subsidie kunnen woningeigenaren terecht www.denhaag.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio