19 C
De Bilt

SUPpen en zwerfafval opvissen: SUP-actie van start

Den Haag In de zomermaanden kan iedereen bij Kaai 13 in het centrum van Den Haag een gratis SUP-board lenen en zwerfafval uit het water vissen. Op donderdag 7 juli vond de kick-off van de SUP-actie plaats. Een groep Haagse bewoners SUPte met veel plezier alvast over het water en ging daarnaast aan de slag met het opvissen van afval.

Wethouder Hilbert Bredemeijer: “Als gemeente doen we veel om het afvalprobleem aan te pakken. Overlast van zwerfafval is namelijk een van de grootste ergernissen en past niet bij de schone en leefbare stad die we willen zijn. Natuurlijk lost deze actie alleen niet alle problemen met zwerfafval op, maar het is wel een innovatieve manier om onze inwoners hierbij te betrekken en bewustwording te creëren. Want samen houden we de stad schoon.

Peddelend de stad schoonmaken

Afval in het Haagse water is een groot probleem. “De belangrijkste reden waarom plastic in het water terecht komt, is vanwege de wind. Als het op straat ligt, gaat het rondzwerven tot het in de sloot of gracht waait. Het plastic verzamelt zich in het water en daar waait het niet meer uit.” Vertelt waterexpert Arthur Hagen waterexpert van de gemeente Den Haag. Jaarlijks halen de Haagse slootploegen wel 120 ton afval uit het water. Het afval wat niet uit het water wordt gehaald kan naar de bodem zinken. Daar breekt het af in kleine stukjes tot microplastics.

thumbnail?id=1oKiJIJh2s5nL8 PKT9aZfK5X40HXZ sW&sz=w1024
Supboard actie. Foto: gemeente Den Haag

Om hier wat aan te doen organiseert de gemeente Den Haag samen met kiteboardschoolnl de SUP-actie. In de maanden juli, augustus en september kan er op donderdagen gratis een rondje worden gevaren op een SUP en kunnen de deelnemers zwerfafval opvissen uit de Haagse grachten. Op een SUP-board vaar je makkelijk over het water en met een schepnetje of afvalgrijper pak je het afval zo op. Zo wordt een leuk uitje op het water gecombineerd met het schoonmaken van de stad.

“Even wennen”

Tientallen Hagenaren waren aanwezig bij de kick-off van de SUP-actie bij Kaai13. Daar bleek dat je ook zonder ervaring prima met een SUP-board en schepnetje aan de slag kan. “Het was even wennen maar daarna ging het erg soepel”, vertelt een van de aanwezigen. Een andere enthousiaste SUPper begon al gelijk aan haar rondje en kwam al snel terug met een volle vuilniszak. “Bizar hoeveel afval je eigenlijk tegenkomt. Normaal let je er niet zo op, maar nu merk je pas hoeveel er in het water terecht komt.”

Van juli tot en met september kan iedereen in de stad bij Kaai 13 een gratis SUP-board lenen en zelf plastic en ander afval uit het water halen. Voor meer informatie en aanmelden kunt u terecht op de pagina over de SUP-actie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio