15.5 C
De Bilt
donderdag, 28 september 2023

Toekomstbestendig dorpscentrum Zoeterwoude een grote stap dichterbij

Het college van Zoeterwoude stelde onlangs het Schetsontwerp Vitaal dorpscentrum vast. Komende donderdag staat het ontwerp op de agenda tijdens de voorronde van het open huis. ‘Onze ambitie is een levendig en aantrekkelijk dorpscentrum, waar voldoende voorzieningen zijn en waar mensen graag komen. Vol bedrijvigheid, prettig en veilig voor iedereen. Met dat doel hebben we ondernemers en omwonenden gevraagd naar hun ideeën’, vertelt een enthousiaste wethouder Paardekooper.

We willen de openbare ruimte een boost geven en een gezellig dorpsplein creëren

We gaan onder meer de inrichting van de wegen en parkeerplaatsen aanpakken. Daarnaast komen er meer fietsparkeermogelijkheden. Zo wordt het Dorpsplein veilig bereikbaar. Ook zaken als afval en groen worden verbeterd. Al die maatregelen gaan sterk bijdragen aan een gastvrij, bruisend Dorpsplein voor onze gemeente’, aldus  Paardekooper.

Ondernemers, bewoners en de gemeente bepaalden samen het ontwerp

In vier bijeenkomsten werkten ondernemers en bewoners afgelopen tijd aan de uitgangspunten voor het schetsontwerp. Het werd in opdracht van de gemeente gemaakt door bureau Plein Civiel. Het maakt van het dorpsplein een prominente plek als groene verblijfsruimte, biedt ontwikkelruimte aan ondernemers en lost problemen met onder andere afvalinzameling en parkeren in het dorpscentrum op. ‘Er is altijd wel wat discussie geweest over het dorpscentrum. Met deze samenwerking willen we dat als gemeente eindelijk oplossen. Daar kan dit ontwerp voor zorgen’, vervolgt  Paardekooper.

De gemeenteraad gaf de opdracht voor het project dorpscentrum

In 2021 besloot de raad de lang gekoesterde wens van inwoners, ondernemers en pandeigenaren op te pakken om het dorpscentrum aantrekkelijker te maken. De raad koos toen voor het scenario waarbij de gemeente ondernemers en bewoners gaat stimuleren en helpen om ook zelf initiatieven op te pakken. Bijvoorbeeld om panden  op te knappen. De gemeente zorgt op haar beurt voor een aantrekkelijker inrichting van de openbare ruimte. In de eerste fase wordt een deel van de Dorpsstraat, Loethe en het parkeerterrein langs de Dr. Kortmannstraat in Zoeterwoude aangepakt. In een tweede fase ook het dorpsplein.

Op 17 november bespreekt de gemeenteraad het schetsontwerp

Dat gebeurt tijdens de voorronde van het Open Huis. Het staat als tweede punt op de agenda van de algemene sessie die om 20.15 uur begint. Het is een openbare vergadering, dus ook inwoners en ondernemers zijn welkom. De raad beslist vervolgens of de eerste fase van het ontwerp in 2023 wordt uitgevoerd. Hiervoor is € 750.000 nodig. De benodigde middelen zijn al beschikbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio