11.5 C
De Bilt

Met deze training verminderen ouderen hun val-risico met 61%

Den Haag groeit en vergrijst. Samen met maatschappelijke organisaties zet de gemeente zich in om inwoners zo vitaal en aangenaam mogelijk thuis te laten wonen. Dat gebeurt bijvoorbeeld met groepstrainingen valpreventie. Na het succes van vorig jaar zijn die nu in alle stadsdelen.

“Het is belangrijk om valongelukken bij ouderen te voorkomen”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal van onder meer Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en Informele Zorg. “Want een valongeluk veroorzaakt lichamelijk letsel en vaak ook eenzaamheid en isolement; door angst om te bewegen en eropuit te gaan. Als stad die kansen biedt en energie geeft, bevelen we onze trainingen om valongelukken te voorkomen dan ook van harte aan”.

Balans en zelfvertrouwen

In de training wordt gewerkt aan balans, mobiliteit en spierkracht; veilig opstaan na een val; en uiteraard zelfvertrouwen. Bovendien leren deelnemers andere mensen kennen met wie zij na de cursus soms contact houden of blijven sporten en/of bewegen.

Tijdens de vorige sessies (in 2021/2022) namen 463 senioren deel aan de groepsoefeningen en 120 senioren aan de individuele trainingen. “In 2022/2023 streven we naar 1350 deelnemers in totaal”, aldus Kavita Parbhudayal. “Onderzoek laat zien dat ouderen na het volgen van de cursus 61% minder kans maken om te vallen en dat hun angst om te vallen met 37% afneemt, waarna zij weer vaker durven te bewegen”.

Aandacht voor gezelligheid

Groepstrainingen zijn op locatie (vaak een buurthuis) en geschikt voor thuiswonende senioren die in groepsverband kunnen bewegen. De cursusduur is 13 weken met ook aandacht voor gezelligheid na afloop van de les.

Individuele trainingen zijn bij mensen thuis. Deze serie duurt 4 weken en is vooral geschikt voor mensen die het (tijdelijk) lastig vinden om naar een locatie te komen of om in groepsverband te bewegen.

De trainingen worden in heel Den Haag gegeven. De kosten bedragen 50 euro (of 25 euro met een Ooievaarspas). Wie alle lessen meedoet, betaalt niets (en krijgt aan het eind van de cursus zijn/haar geld terug). Wie wil ontdekken of de trainingen valpreventie lessen voor hem/haar zijn, kan de eerste keer gratis meedoen. Meer informatie op denhaagblijftstaan.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio