Uitvoeringswet over gegevensbescherming naar Tweede Kamer

Den Haag – De wet van minister Dekker (voor Rechtsbescherming) die uitvoering geeft aan de Algemene verordening gegevensbescherming is vandaag bij de Tweede Kamer ingediend. Doel van de Europese verordening is verdergaande harmonisatie van de regels rond de bescherming van persoonsgegevens en de bevordering van vrij verkeer van gegevens binnen de Unie. De verordening treedt op 25 mei 2018 in werking. Op hetzelfde tijdstip zal de Uitvoeringswet in werking moeten treden. De huidige Wet bescherming persoongegevens (Wbp) zal dan worden ingetrokken.

Uitvoeringswet noodzakelijk

Nieuwe regels zijn noodzakelijk, omdat de uitwisseling van persoonsgegevens overal in de Europese Unie is toegenomen. Gegevensuitwisseling houdt niet op bij de landsgrenzen. Bovendien kunnen overheid en bedrijfsleven, dankzij nieuwe technologie, bij hun activiteiten meer dan ooit gebruik maken van persoonsgegevens. Minister Dekker: ‘Mensen moeten er op kunnen vertrouwen dat bedrijven en overheden netjes met hun persoonsgegevens omgaan. Met de nieuwe regels ontstaat in de gehele Europese Unie een gelijk niveau van bescherming.’

Ruimte voor nationale keuzes

De Uitvoeringswet is beleidsneutraal. Dat wil zeggen dat daar waar de verordening ruimte laat voor nationale keuzes, de bestaande regels die gelden op grond van de Wbp, zoveel mogelijk ongewijzigd worden overgenomen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de verwerking van bijzondere categorieën van persoonsgegevens zoals gegevens over geloof, over gezondheid of over etnische afkomst. Alle bestaande uitzonderingen op het verbod van verwerking van deze gegevens zijn immers om zwaarwegende maatschappelijke belangen opgenomen in de Wbp. Er is geen reden om daarvan af te wijken. Ook om de oude naar de nieuwe situatie zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het aansluiten bij de huidige Wbp een voordeel. Hoe kleiner de verschillen, des te makkelijker de overgang.

Recht om ‘vergeten te worden’

Alle veranderingen in rechten en verplichtingen vloeien dus direct voort uit de verordening. Zo worden de rechten van burgers op het gebied van privacy versterkt door bijvoorbeeld het vastleggen van het recht om ‘vergeten te worden’ en het recht van burgers om van de overheid of een bedrijf hun persoonsgegevens in een standaardformaat te verkrijgen (dataportabiliteit).

Strengere verplichtingen

Daarnaast moeten organisaties die persoonsgegevens verwerken rekening houden met nieuwe, strengere verplichtingen. Er wordt meer transparantie en verantwoording gevraagd. De verwerkingsverantwoordelijke moet aantonen dat hij in overeenstemming met de verordening handelt (verantwoordingsplicht) en moet een register bijhouden van de verwerkingsactiviteiten die onder zijn verantwoordelijkheid plaatsvinden. Ook verplicht de verordening in meer gevallen een functionaris voor gegevensbescherming aan te wijzen. Het toezicht op de naleving van de verordening en de Uitvoeringswet is belegd bij de Autoriteit persoonsgegevens. In de uitoefening van het toezicht is de Autoriteit strikt onafhankelijk.

Niet alleen de Autoriteit Persoonsgegevens, de Europese commissie en het ministerie van Justitie en Veiligheid, maar ook organisaties als VNO-NCW en de VNG zijn allerlei voorlichtingsactiviteiten gestart om verantwoordelijken wegwijs te maken in de nieuwe regels. Zo publiceert het ministerie binnenkort ook een uitgebreide ‘Handleiding AVG’ voor bedrijven, overheden en organisaties die persoonsgegevens verwerken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Paralympisch sporter krijgen een Delftse sportspeld

Delft -Delft is heel trots op haar sporters. Daarom huldigde burgemeester Van Bijsterveldt vandaag de roeier Ellen Hogerwerf en paralympisch atleet Olivier Hendriks. Ellen Hogerwerf...

Fietsparkeerverbod in de Kromstraat

Delft - Vanaf donderdag 23 september is er een fietsparkeerverbod tijdens de uitgaansuren in de Kromstraat in Delft. Het fietsparkeerverbod geldt op donderdagen vanaf...

Raadhuis De Paauw pronkt als vanouds

Wassenaar - Het gerestaureerde Raadhuis De Paauw is onder toeziend oog van Prins Frederik, door gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland Willy de Zoete en...

Zoetermeers Buytenpark afvalvrij dankzij wandelaars, mountainbikers en vissers

Zoetermeer - Mountainbikers, wandelaars en vissers ruimden zaterdag 11 september gezamenlijk het zwerfafval op in het Buytenpark in Zoetermeer. De leden van GHV Groene...

De heer Maes Koninklijke onderscheiden als ‘Officier’ voor Zoetermeerder

Zoetermeer – Burgemeester Michel Bezuijen van Zoetermeer reikte donderdag 9 september een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer Maes. De heer Maes werd benoemd...

De GGD-prikbus komt naar Zoeterwoude

Zoeterwoude - Vanaf dinsdag 14 september staat de GGD-prikbus op het Kooikersplein bij de Eendenkooi in Zoeterwoude. De prikbus staat er elke dinsdag van...

Doe mee aan koopstromenonderzoek 2021

Voorschoten - De Provincie Zuid-Holland start begin september een grootschalig koopstromenonderzoek. Dat onderzoek brengt in beeld waar inwoners boodschappen doen, winkelen en doelgerichte aankopen...

UITfestival Zoetermeer: Laat je verrassen!

Zoetermeer - Beleef van 10 tot 19 september het UITfestival Zoetermeer! Traditiegetrouw is dit dé aftrap van het nieuwe culturele seizoen waarbij iedereen kennis...