5.3 C
De Bilt

Vandaag Eerstekamerdebat donorwet

Binnenland – Vandaag debatteert de Eerste kamer over de nieuwe donorwet. Er is geen fractiediscipline of coalitiedwang. De Kamerleden moeten zelf, naar eigen inzicht en geweten beslissen of het ja, tenzij of nee, tenzij wordt.

Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de partij van de dieren zat anderhalf jaar geleden vast in de trein en kon toen niet stemmen tegen de donorwet van Kamerlid Pia Dijkstra (D66). Daardoor had de wet ineens een kleine meerderheid. Daar voelde hij zich niet prettig onder, zei hij na afloop terwijl D66 begon te feesten. ‘Het enige wat ik kan doen is onze Eerste Kamerleden adviseren tegen te stemmen. En op tijd te komen.’

Terugkerende kwesties

Mede onder invloed van de verkiezingen en de formatie heeft de Eerste kamer lang getwijfeld. In die tijd is er goed nagedacht en werden er vragen gesteld aan Dijkstra, het ministerie van Volksgezondheid, de Raad van State en veel deskundigen. De grote vraag was steeds, zal de nieuwe wet wel echt meer donoren opleveren en hoe groot is de kans dat mensen straks tegen hun zin donor worden?

Er geld nu dat niemand donor is, tenzij men duidelijk toestemming heeft gegeven.
Maar omdat er een lange wachtlijst is voor donororganen wil Dijkstra dit principe omdraaien. Zij wil dat straks iedereen die overlijd automatisch donor is, tenzij daar duidelijk bezwaar tegen gemaakt is. Dat zou vele extra donoren opleveren, maar er is ook veel weerstand. Gaat de overheid hier niet te ver in ons privéleven?
Sinds de stemming in de Tweede Kamer legden ruim 185 duizend Nederlanders vast dat ze niet willen doneren, slechts 22 duizend registreerden zich juist wel als donor. Is dat de trend of zullen de meeste mensen straks berusten in de nieuwe wet?

Bewegen om een keuze te maken

Pia Dijkstra hoopt vooral de apathie onder veel Nederlanders te doorbreken.
Ook nadat er veel campagnes en acties zijn geweest, heeft een groot deel van de bevolking zich nog niet ingeschreven in het donorregister. Er geeft 60 procent van de zes miljoen mensen vanaf 12 jaar en geregistreerd staan, toestemming voor donatie.
Negen miljoen mensen zijn niet geregistreerd, deze mensen wil Dijkstra bewegen om een keuze te maken. Zij verwacht dat het aantal donoren dan zal stijgen.

Volgende week stemt de Eerste Kamer, vandaag is het debat. Veel Eerste Kamerleden hebben hun stem nog niet bepaald. Volgens de partijlijn zijn de VVD, de PVV en de christelijk geïnspireerde partijen CDA, CU, SGP en Partij voor de Dieren tegen. Samen hebben zij 41 zetels. Ze hebben er maar 38 nodig om de wet weg te stemmen.

Vrije kwestie

Het is zeker niet kansloos, want partijlijnen doen er dit keer niet zo toe. In de meeste fracties is het officieel een ‘vrije kwestie’. Van de VVD’ers in de Tweede Kamer stemden zeven leden en een uitgetreden lid voor, terwijl de rest van de fractie tegen was. Bij de PvdA gebeurde het omgekeerde. De fractie stemde voor, maar één lid niet, evenals de oud-PvdA’ers die verder gingen als Denk. Van 50Plus stemde het enige lid, Henk Krol, voor. Het vertrokken lid Norbert Klein stemde echter tegen. Opmerkelijk is dat de SP, meestal wat conservatief in medisch-ethische kwesties, als blok voor stemde.

Dat zegt weinig over hoe het aan de overkant zal gaan. Vier senatoren uit het tegenblok die voorstemmen en het wetsvoorstel is aangenomen. Maar dan mag geen der senatoren uit het ja-blok tegen stemmen. En ook niet vast komen te zitten in de trein.

Ook onder de bevolking wordt verschillend gedacht over de donorwet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio