Mensen die hun eigen woning willen laten bouwen in Nieuw Delft, kregen zaterdag 1 april nog één keer de kans om zelfbouwkavels te bemachtigen. Alle achttien kavels waren nog dezelfde dag onder optie. Ongeveer tachtig mensen en zelfbouwgroepen schreven zich in voor de loting. Op Kavelkiesdag werden zij op volgorde van lotnummer uitgenodigd om een optie te nemen op de kavel van hun voorkeur.
Spannend
De Kavelkiesdag begon om 9.00 uur. Omdat de kandidaten zelf de breedte mochten bepalen van de kavels aan het Van Leeuwenhoekpark, bleef het lang spannend hoeveel kavels er beschikbaar waren. In totaal zijn er twaalf individuele kavels en zes grotere groepskavels vergeven. Om 16.30 uur werd de laatste optie uitgegeven.
Twee soorten kavels
De kavels liggen in het zuidelijk deel van het Van Leeuwenhoekkwartier, tussen het toekomstige Van Leeuwenhoekpark en de Nieuwe Gracht. Op de reguliere kavels is ruimte voor één, twee of drie woningen. Op de zes grotere groepskavels is ruimte voor tot wel achttien woningen. Hier kan een zelfbouwgroep samen een woongebouw realiseren met bijvoorbeeld appartementen, maisonettes en bedrijfsruimte.
Aansluiten bij een zelfbouwgroep?
Sommige zelfbouwgroepen zijn nog op zoek naar extra leden. Heeft u interesse in deze vorm van zelfbouw? De groepen stellen zich voor op www.nieuwdelft.nl/zelfbouwgroepen
Volgende stap
Nu de opties vergeven zijn, kunnen de kavelkopers in spe aan de slag met het ontwerp van hun nieuwe woning. Dat doen ze samen met een architect. De ontwerpen moeten in 2024 klaar zijn. Daarna kan de bouw beginnen.
Laatste reeks zelfbouwkavels
De kavels van ‘veld 6 zuid’ vormen de laatste reeks zelfbouwkavels van Nieuw Delft. De gemeente gaf hier eerder al zelfbouwkavels uit in de Coendersbuurt en op drie andere plekken in het Van Leeuwenhoekkwartier. Ruud de Graaf, manager gebiedsontwikkeling Nieuw Delft, vertelt:
“Zelfbouw geeft natuurlijk een heel gevarieerd beeld. Elke gevel heeft een eigen uitstraling, net als in de binnenstad. En bovendien: mensen die hun eigen woning laten ontwerpen en realiseren, bouwen letterlijk mee aan dit nieuwe stuk stad. Ze doen dat in een proces waarbij ze samenwerken om bijvoorbeeld kosten te besparen of hun ontwerpen op elkaar af te stemmen. Daardoor ontstaat vanaf het begin al een fijne en hechte buurt.”