13.8 C
De Bilt

Rotterdam – Dit jaar bestaat de Vereniging van Zuid-Hollandse Gemeenten (VZHG) 100 jaar. Om dit te vieren waren burgemeesters, wethouders, raadsleden en oudgedienden van de Zuid-Hollandse gemeenten bijeen tijdens de Wereldhavendagen. Zij keken terug op een eeuw van samenwerking, en vooruit naar de rol die gemeenten moeten oppakken in de huidige samenleving.

Voorzitter van de VZHG en burgemeester van Albrandswaard Jolanda de Witte: “Vandaag de dag hebben we te maken met grote complexe maatschappelijke vraagstukken zoals asielinstroom, stikstof en klimaat. De aanpak daarvan landt in al onze gemeenten in de leefwereld van onze inwoners. Het is tijd voor een andere benadering van de rol van gemeenten in deze vraagstukken.”

Inspirerende avond

Tijdens een inspirerend programma, met sprekers zoals Commissaris van de Koning voor Zuid-Holland Jaap Smit en burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb, keken de aanwezigen terug en vooruit. De ambitie voor de VZHG is duidelijk: samen het verschil maken voor de inwoners van de Zuid-Hollandse gemeenten.

Jolanda de Witte: “We leven in een complexe tijd, waarin veel mensen zich zorgen maken over inkomenszekerheid, recessie en spanningen in de samenleving. Er is behoefte aan een langetermijnvisie en een samenhangende aanpak voor de grote vraagstukken. Gemeenten kunnen daarbij het verschil maken omdat ze dichtbij de inwoners staan en de leefwereld van inwoners en de uitvoering kennen. De VZHG is hét collectief van de Zuid-Hollandse Gemeenten, waar we het Zuid-Hollandse geluid mobiliseren, stimuleren en faciliteren. Gezamenlijk kunnen we richting geven aan het debat met het rijk en de door het rijk te maken afwegingen.”

Over de Vereniging voor de Zuid-Hollandse Gemeenten (VZHG)

De VZHG is opgericht op 26 juni 1923 als een zelfstandige vereniging van gemeenten op provinciale schaal. De vereniging fungeert tevens als een provinciale afdeling van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De VZHG heeft als voornaamste doelstelling het behartigen van de belangen van gemeenten in Zuid-Holland. Daarnaast biedt de VZHG een platform voor ontmoeting en kennisdeling tussen gemeenten, wat bijdraagt aan een sterke lokale overheid en regionale ontwikkeling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio