12.7 C
De Bilt

Verkenning warmtenet Pijnacker-West van start

Pijnacker-Nootdorp – Gemeente Pijnacker-Nootdorp en Greenport West-Holland onderzoeken de haalbaarheid van een warmtenet in Pijnacker-West. Met dit warmtenet kunnen leveranciers en afnemers van warmte met elkaar verbonden worden. “Dit levert energiebesparing, minder uitstoot van CO2 en mogelijke kostenbesparing op” stelt Nico van Ruiten, programmaregisseur van het energieakkoord.

In de versnelling

Gemeente Pijnacker-Nootdorp en Greenport West-Holland zetten zich in om de verduurzaming en het gasvrij maken van de glastuinbouw en de stedelijke omgeving te versnellen. Het onderzoek is een initiatief van de Warmtesamenwerking Oostland (WSO), die binnen vijf tot zeven jaar een gebied dekkende (rest)warmte-infrastructuur tot stand wil brengen. Het is tevens een onderdeel van het Energieakkoord van de Greenport. Het Energieakkoord heeft als ambitie om in 2040 als glastuinbouwsector klimaatneutraal te zijn.

Vraag en aanbod

In Pijnacker-West zijn alle bouwstenen voor een warmtenet aanwezig: Er zijn verschillende leveranciers van aardwarmte met kleinschalige warmtenetten. Daarnaast zijn er diverse afnemers, zoals glastuinbouwbedrijven en (nieuwe) woonwijken. Ook is een aansluiting mogelijk op de restwarmte uit de haven van Rotterdam.

Warmte Infrastructuur

Een gespecialiseerd bureau zal met alle betrokken partijen (afnemers en producenten) spreken over hun behoefte, ambitie en knelpunten. Zo kan op lokaal niveau het warmte-aanbod vergeleken worden met de vraag. Vanuit deze inventarisatie wordt een ontwerp voor een warmte-infrastructuur gemaakt, inclusief financiële prognose. Dit ontwerp wordt vervolgens met alle partijen besproken. Tot slot wordt een advies uitgebracht voor de mogelijke vervolgstappen, zoals het oprichten van een warmtecoöperatie. Het onderzoek vindt plaats van september tot met december 2018.

Warmtenet

Wethouder Frank van Kuppeveld licht de betekenis van een gebied dekkend warmtenetwerk toe: “De WSO stimuleert de oprichting van een warmtecoöperatie van tuinders in ieder van de zeven tuinbouwclusters in Oostland. Iedere coöperatie ontwikkelt een plan voor de aanleg van een warmtedistributienetwerk, waardoor ze samen aan het stuur zitten voor de ontwikkeling van de toekomstige duurzame energievoorziening. In zo’n netwerk komt warmte vanuit lokale bronnen en/of restwarmte van buiten het Oostland. Met de warmtecoöperatie krijgen afnemers vat op de energietransitie in hun eigen omgeving.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio