10.5 C
De Bilt

Haags voorleesboek over kinderrechten in alle Nederlandse bibliotheken

Den Haag Het kinderrechtenvoorleesboek ‘Omdat alle kindjes rechten hebben’ is voortaan te leen in alle Nederlandse bibliotheken. Het voorleesboek voor kinderen van 0 tot 6 jaar is geschreven en getekend door de Haagse Femke Beeloo-Planken. “Ik ben er ontzettend trots op dat alle Nederlandse bibliotheken mijn voorleesboek nu in hun collecties hebben opgenomen”, zegt zij.

Voorleesboek over kinderrechten

‘Omdat alle kindjes rechten hebben’ werd eind 2019 op initiatief van de gemeente Den Haag uitgebracht na een advies van de Haagse Jongerenambassadeurs. Als internationale stad van Vrede & Recht doet de gemeente al veel op het gebied van kinderrechten, zoals een kinderrechtenkrant, het scholieren-kinderrechtendebat en het subsidiëren van organisaties die waken over kinderrechten. Met het kinderrechtenvoorleesboek worden de allerjongste kinderen bewust gemaakt van kinderrechten.

“Kinderrechten is een onderwerp dat we steeds onder de aandacht moeten blijven brengen. Rechten van het kind brengen verplichtingen voor volwassenen met zich mee. Elke dag opnieuw; en alles om ervoor te zorgen dat kinderen veilig kunnen opgroeien en zich optimaal kunnen ontwikkelen”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid.

Ouders die in Den Haag aangifte komen doen van de geboorte van hun kind, krijgen het kinderrechtenvoorleesboekje mee. Aangifte doen van een geboorte kan in Den Haag op de stadskantoren Centrum (stadhuis) en Leyweg. Op beide locaties wordt het boekje meegegeven.

‘Omdat alle kindjes rechten hebben’ is gedrukt in een dyslexie-font; een speciaal lettertype voor mensen met woordblindheid. Op de achterkant van het boekje staat een QR code, die leidt naar een website waarop je het boekje kunt laten voorlezen. Dat maakt het toegankelijk voor iedereen, inclusief mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn.

“En nu het voorleesboek in alle bibliotheken in Nederland te leen is, kan het nóg meer ouders en kinderen bereiken. Dat is hartstikke goed, want kinderrechten verdienen permanent de aandacht”, aldus Femke Beeloo-Planken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio