7.7 C
De Bilt

Gemeente Voorschoten verlengt termijn noodopvanglocatie Van der Valk hotel

De gemeente Voorschoten verlengt op verzoek van het COA de termijn van de noodopvanglocatie in Van der Valk hotel De Gouden Leeuw. De nieuwe termijn loopt tot maximaal 1 december 2025.

De laatste weken wordt het Centraal Orgaan voor opvang Asielzoekers (COA) opnieuw geconfronteerd met een hoge instroom van asielzoekers. Door deze verhoogde instroom dit najaar en (over)volle bestaande locaties, is de behoefte aan plekken voor asielzoekers en statushouders extra groot. Het COA heeft laten weten dat de noodopvanglocatie in hotel Van der Valk in Voorschoten een belangrijk onderdeel is van het opvangproces. De samenwerking tussen gemeente Voorschoten en het COA verloopt goed. Om deze reden heeft het COA het college verzocht om de noodopvanglocatie in Voorschoten onder dezelfde voorwaarden te verlengen.

Verlening termijn

De gemeente heeft na een bewonersbijeenkomst met omwonenden besloten om de termijn van de noodopvanglocatie nog eenmaal te verlengen tot uiterlijk 1 december 2025. De doelgroep voor de verlenging is in beginsel dezelfde doelgroep die al in het hotel verblijft. Dit zijn statushouders die in afwachting zijn van een permanente woning bij een andere gemeente, en/of nareizigers die komen voor gezinshereniging. Het gaat hier om een groep mensen met toekomstperspectief in Nederland.

Groot tekort aan opvangplekken

Wethouder Hans van der Elst: “Helaas zien we dat er nog steeds een groot landelijk tekort aan opvangplekken is bij de asielzoekerscentra (azc’s). Dat komt onder andere doordat statushouders lang moeten wachten op een vaste woning. Zij verblijven dus langer dan gepland in de azc’s van het COA, en houden als het waren plekken ‘bezet’. De gemeente Voorschoten draagt graag opnieuw zijn steentje bij aan de aanpak van dit maatschappelijk probleem, en het ontlasten van de azc’s. Dat doen we door de tijdelijke noodopvang in hotel Van der Valk eenmalig te verlengen.”

Nieuwe ontwikkelingen in Voorschoten

Op zaterdag 18 november vroeg het COA aan de gemeente Voorschoten om met spoed tijdelijke crisisnoodopvang voor 38 vrouwen en kinderen mogelijk te maken bij Van der Valk. Dit zijn geen statushouders en nareizigers, maar asielzoekers. Vandaag heeft het college hiermee ingestemd. Deze crisisnoodopvang start op dinsdag 21 november 2023 en duurt maximaal 2 weken. Daarna reizen deze asielzoekers door naar een vaste opvanglocatie van het COA. Het totaal aantal opvangplekken bij Van der Valk in Voorschoten blijft maximaal 200.

Meer informatie

Voor meer informatie over de tijdelijke noodopvang kunnen inwoners terecht op de gemeentelijke website www.voorschoten.nl/veelgestelde-vragen-en-antwoorden-over-noodopvang. Overige vragen kunnen gesteld worden via het e-mailadres gemeente@voorschoten.nl of het telefoonnummer 14071.Voor meldingen en klachten die direct met de opvanglocatie te maken hebben, kunnen inwoners terecht bij de locatieleider van het COA via telefoonnummer 06-52475188.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio