6.2 C
De Bilt

Vruchtenbuurt in Den Haag regelt zelf een aansluiting op een duurzaam warmtenet.

Den Haag – Het bewonersinitiatief Warm in de Wijk is al sinds 2015 in de Vruchtenbuurt actief om samen met de bewoners van de wijk een eigen duurzaam warmtenet te ontwikkelen. Bewoners worden hiermee voorzien van warmte uit dit warmtenet in plaats van met hun cv-ketel. De verplichting die geldt om vanaf 2026 geen cv-ketel meer te vervangen door een andere cv-ketel lossen de bewoners nu dus zelf op met dit eigen warmtenet.

Duurzame Vruchtenbuurt

In ‘Warm in de Wijk’ werken de bewonerscoöperatie Duurzame Vruchtenbuurt, NetVerder, Dunea Warmte & Koude en de Gemeente Den Haag samen. Dit voorjaar wilden zij minimaal 500 intentieverklaringen in de wijk ophalen om het project voort te zetten. Met 638 aanmeldingen (en de teller loopt nog steeds) is dit doel ruimschoots gehaald. Dankzij de vele persoonlijke gesprekken die de inwoners met Warm in de Wijk en met elkaar over dit warmtenet hebben gevoerd is er nu een serieuze stap gezet in het mogelijk maken van een eigen duurzaam warmtenet.

uc?id=1Tx uliXHQIk5Y5oY0EjKWc1Y9eemcqY4
WarmindeWijk. Foto: gemeente Den Haag

Het succes is voor een groot deel te danken aan de hulp van alle bewoners in de wijk, die hebben geholpen met flyeren, reclameborden in de wijk ophangen, langs de deuren gaan en het initiatief onder de aandacht brengen bij hun buren. Warm in de Wijk kenmerkt zich door deze persoonlijke benadering. Zo werden communicatie-uitingen regelmatig gepersonaliseerd voor de verschillende straten.

Wat is nu het vervolg?

Nu er genoeg draagvlak is in de wijk, gaan de partners verder met het project en zullen zij daarvoor de nodige investeringen doen. Dat gaat bijvoorbeeld om een ontwerp voor de locatie van de warmtebron en voor het leidingennetwerk. Ook wordt een gedetailleerd aanbod voor de bewoners uitgewerkt. Dit aanbod hopen ze rond de zomer van 2023 aan de bewoners te kunnen presenteren. Wanneer het warmtenet precies warmte gaat leveren, is van veel factoren afhankelijk.

De ambitie is om in 2025 duurzame warmte te leveren aan de bewoners in de Vruchtenbuurt die zich hebben aangemeld voor het warmtenet. De andere bewoners in de wijk blijven voorlopig nog aangesloten op aardgas. Warm in de Wijk hoopt natuurlijk dat uiteindelijk de hele Vruchtenbuurt van het aardgas af gaat.

In de tussentijd gaat Warm in de Wijk ook aan de slag met bewoners om de woningen voor te bereiden op de warmteaansluiting. Denk bijvoorbeeld aan het overstappen op elektrisch koken of in sommige gevallen een tijdelijke oplossing bieden voor de bewoners waarvan de CV-ketel aan vervanging toe is.

Wilt u meer weten over het project? Kijk dan op www.warmindewijk.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio