-2 C
De Bilt

Warmterotonde: GroenLinks Zuid-Holland wil inwoners minder laten betalen

Nu de realisatie van de warmterotonde dichterbij komt, wordt het ook eens tijd om eens goed na te denken over het betaalmodel. Op dit moment kost een warmte-aansluiting relatief veel geld, terwijl de kosten voor de warmte zelf laag zijn. Dat zit isolatie en verduurzaming van woningen in de weg. We vragen mensen om geld te investeren in isolatie van hun woning. Maar als de warmteaansluiting dan alsnog duur uitvalt, is er voor inwoners weinig winst te behalen.

Warmterotonde

De warmterotonde is een stelsel van buizen, dat restwarmte vanuit de Rotterdamse Haven toebrengt naar Schiedam, Delft, Den Haag, Leiden en andere steden langs het traject. Huizen en kassen langs het traject kunnen daarmee verwarmd worden.

Restwarmte

Statenlid Robert Klumpes:  “Sommige van de bedrijven die restwarmte leveren krijgen daarvoor CO2-rechten. Die verdienen dus geld met het feit, dat ze hun restwarmte niet in het milieu lozen. Dat is eigenlijk vreemd, want ze produceren die restwarmte toch wel, of ze er nu voor betaald krijgen of niet. Door zich aan te sluiten op het warmtenet (warmterotonde) ontstaat er ineens een verdienmodel voor het produceren van restwarmte.

Afnemers meeprofiteren

Het zou meer voor de hand liggen als de afnemers van de restwarmte meeprofiteren van die CO2-rechten. De inwoners doen immers ook iets wat de CO2-uitstoot vermindert, door hun huizen te isoleren en van het gas af te gaan. Van links tot rechts wordt geroepen, dat onze inwoners de energietransitie moeten kunnen meemaken. Hier ligt dus een enorme kans.”

Nog geen ruimte in Warmtewet

Helaas is hiervoor op dit moment nog geen ruimte in de Warmtewet. Een nieuwe wet is in de maak en zal moeten worden goedgekeurd door het nieuwe parlement. Het GroenLinks Statenlid is vol lof over de inzet van de Provincie Zuid-Holland bij de realisatie van deze warmterotonde en de enorme hoeveelheid CO2-besparing die hiermee gepaard gaat, maar over de Warmtewet gaat de Provincie niet. Daarom kijkt hij naar de landelijke politiek.  

Robert Klumpes

Klumpes: “Ik hoop dat dit aan de formatietafel wordt besproken, of anders in het Parlement, wanneer de nieuwe warmtewet wordt behandeld.  Want het moet voor onze inwoners ook financieel de moeite waard zijn om hun huis te isoleren en waar nodig aangesloten te worden op een warmtenet.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio