21.8 C
De Bilt

Woord & Draad geeft het Kleed van Delft cadeau aan de stad

De afgelopen maanden weefden 60 Delftenaren onder begeleiding van kunstenaar Bart Gorter het Kleed van Delft. Elk weefde een eigen stuk stof of kleding in. Het resultaat is een meterslang kleed vol verhalen en herinneringen, dat zaterdag 18 maart te zien was in de expositie van stadsproject Woord & Draad in Museum Prinsenhof Delft. Om 15.00 uur gaf Woord & Draad het kleed cadeau aan de stad. Het werd in ontvangst genomen door wethouder Maaike Zwart en museumdirecteur Janelle Moerman. 

“Prachtig om de samenwerking tussen zoveel Delftenaren en Delftse organisaties samen te zien komen in dit Kleed”, aldus wethouder Zwart. “Het gegeven dat Delft in de 17e eeuw een bloeiende tapijtindustrie kende geeft het kleed een extra betekenis.” Museum Prinsenhof Delft, Stichting Delfts Peil, Wethouder Zwart, artistiek leider Marjet Moerman en weefkunstenaar Bart Gorter ondertekenden ten overstaan van het publiek het certificaat van overdracht: “Het is altijd weer spannend om een nieuw object toe te voegen aan je collectie”, verwoordde directeur Moerman. 

Woord & Draad maakt Kleed van Delft

Het Kleed van Delft is onderdeel van het stadsproject Woord & Draad dat persoonlijke verhalen van Delftenaren verweeft met hun liefde voor textiel. Honderden Delftenaren hebben sinds september 2022 meegewerkt aan dit bijzondere community art project. Naast het Kleed van Delft was er in de expositie van zaterdag 18 maart van 11.00 tot 22.00 uur nog veel mee te zien: de Textielstad, de Delftse Kleden, de Jas van Delft en de Jurk van Delft. 

Intiem theater op historische locatie

‘s avonds was er een theatertour door het museum heen, waarin de verhalen achter de textiel tot leven kwamen. In verschillende ruimtes in het museum werd hier gezongen, vertelt, muziek en theater gespeeld. De tour was binnen enkele dagen nadat de inschrijving startte al uitverkocht. 

Het is nog niet voorbij

Het project wordt zo goed ontvangen in de stad, dat er nog een toegift wordt gegeven: van 20 maart t/m 20 april 2023 zijn het Kleed van Delft en de Textielstad nog te bewonderen in OPEN aan het Vesteplein 100 in Delft.

Kijk voor meer informatie op www.woordendraad.nl en volg het project via Facebook en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio