9.7 C
De Bilt

Zoetermeers Buytenpark afvalvrij dankzij wandelaars, mountainbikers en vissers

Zoetermeer – Mountainbikers, wandelaars en vissers ruimden zaterdag 11 september gezamenlijk het zwerfafval op in het Buytenpark in Zoetermeer. De leden van GHV Groene Hart, MTB Zoetermeer en Sportief Wandelgroep Zoetermeer maken regelmatig gebruik van de wandelpaden, MTB-route en visstekken. Daarom vonden ze dat iets terug moesten doen en trokken samen het park in, zodat ook andere recreanten kunnen genieten van schone paden.

Door het Buytenpark in Zoetermeer lopen veel fiets-, wandel- en ruiterpaden. Je kunt hier ook terecht voor skiën, snowboarden en klimmen. Niet zo gek dus, dat de vrijwilligers vuilniszakken vol plastic, glaswerk en blikjes óók vijf paar ski’s vonden. Don Braad, wandelaar en voorzitter van Sportief Wandelgroep Zoetermeer: “Het is gewoonweg niet aangenaam als je links of rechts rommel ziet liggen. Opruimen dus!”

Samen werken aan een schone, afvalvrije omgeving

In MTB-outfit, visvest of op wandelschoenen, trokken de sporters door het park. Arjan Blok van MTB Zoetermeer zag wel het effect van samenwerking: “Het is fijn om dit samen te doen: goed voor het wederzijds begrip én de natuur.” Wie ook meehielp, was Marco Kraal, presentator van Vis TV op RTL7: “Steeds meer vissers komen in actie en rapen afval rond hun visstek op. Met elkaar maken we meer impact.” Ton van der Spiegel, voorzitter bij visvereniging GHV Groene Hart, voegde daaraan toe. “Afval opruimen heeft een groot effect: op de flora en fauna, maar vooral op de natuurbeleving van andere recreanten.”

Support van Wethouder Buitengeluk en SnowWorld

De opruimactie van de Zoetermeerse sporters was ook Jakobien Groeneveld niet ontgaan. Zij streeft als wethouder milieu en openbare ruimte naar een groen Zoetermeer. Zij kwam daarom de sporters een handje helpen. Direct bij thuiskomst liet de wethouder via Facebook weten “een tevreden wethouder Buitengeluk te zijn”. Het afvoeren van de volle vuilniszakken nam SnowWorld voor zijn rekening en trakteerde de vrijwilligers op koffie en thee.

De Buitencode

De opruimactie in Zoetermeer kon ook rekenen op de support van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU), Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN), Sportvisserij Nederland en de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS). Zij staan, samen met nog een aantal buitensportbonden en natuurorganisaties, achter de Buitencode. Vijf simpele gedragsregels, waarmee recreanten respectvol met elkaar én de natuur omgaan. Eén van die regels is: respecteer de natuur en neem je afval mee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio