1.4 C
De Bilt

Slechts 8% van Zuid-Holland bestaat uit beschermde natuur. En de druk op die natuur wordt steeds groter. Groen wordt opgeofferd voor meer infrastructuur, de stikstofuitstoot is ongekend hoog en door corona is het nog drukker in de natuur. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap (ZHL) doet een oproep om het schaarse groen in onze provincie uit te breiden. Andere natuurorganisaties en al meer dan 10.000 Zuid-Hollanders steunen de petitie op zhl.nl/meernatuur.

“Leven zonder groen is niet te doen”

“Mijn wandelingen en fietstochten wil ik graag in Zuid-Holland maken. Ik wil niet aangewezen zijn op een andere provincie”. “Leven zonder groen is niet te doen.” “De natuur en meer groen zijn geen luxe, maar noodzaak voor mens en dier.” Reacties van mensen uit de provincie laten zien dat de roep om meer natuur hen uit het hart gegrepen is.

Natuurpact

Michiel Houtzagers, directeur van het ZHL: “In het Natuurpact hebben Rijk en provincies in 2013 afspraken gemaakt over hun inzet voor natuur en biodiversiteit. Een van die afspraken is dat het natuuroppervlak in Zuid-Holland in 2027 is uitgebreid naar 29.300 hectare, oftewel 9%. Dat betekent dat er nog 3.300 hectare bij moet, een gebied ter grootte van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Maar de uitbreidingsplannen dreigen te verzanden.”

Minimaal 10% beschermde natuur

Het ZHL roept de provincie op alles in het werk te stellen om de gestelde doelstelling te halen. En daarna door te pakken naar minimaal 10% beschermde natuur. Bij voorkeur door gebieden met elkaar te verbinden, zodat vogels, planten en dieren zich kunnen verspreiden. En met voldoende ruimte voor mensen om te ontspannen en actief te bewegen in de buitenlucht.

Minste groen per inwoner

Van alle provincies heeft Zuid-Holland het minste groen per inwoner. Wageningen Environmental Research voerde in 2019 een landelijke enquête uit in opdracht van Natuurmonumenten. Daaruit blijkt dat inwoners uit de provincie het landschap in hun provincie het laagst waarderen en de grootste zorgen hebben rond natuur en landschap.

Petitie

Inwoners van Zuid-Holland die zich willen inzetten voor een gezondere, groenere provincie met meer biodiversiteit kunnen de oproep van het Zuid-Hollands Landschap steunen op zhl.nl/meernatuur.

1 REACTIE

  1. We moeten zuinig zijn op het groen ook agrarische groen is natuur omdat iedere agrariër het anders doet krijg je biodiversiteit. Tevens zorgen we voor eten, voeren afvalproducten af en zorgen voor voedsel voor bodemleven en die zijn weer eten voor vogels tevens zorgt bemesting weer voor voedsel vh vee circulaire landbouw en het geeft leven in de polder dat vee we moeten stoppen met alles vol bouwen bouw in de hoogte maar dat het wel past bij het dorp of stad ook al dat asfalt moet stoppen zorg voor goed aansluitend openbaar vervoer zodat er meer met bus tram of trein gaan mensen hebben een hekel aan wachten het werk wat uitgevoerd moet worden moet meer gegund en ook zo geregeld worden dat het uitgevoerd kan worden die in regio wonen minder files hierdoor enz oplossingen genoeg enz

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio