16.8 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Zuid-Hollands Landschap: Noordwijk is een stuk beschermde natuur rijker!

Dankzij de steun van duizenden donateurs heeft het Zuid-Hollands Landschap een stuk duingebied van acht hectare kunnen aankopen van drinkwaterbedrijf Dunea. En dat is goed nieuws, want wat de stichting aankoopt als natuur, blijft voor altijd behouden als natuur. Iets dat niet vanzelfsprekend is in een provincie waar om iedere vierkante meter wordt gestreden. Door de aankoop ontstaat een aaneengesloten beschermd natuurgebied tussen Langeveld en De Blink.

Succesvolle campagne Zuid-Hollands Landschap

In 2021 voerde het Zuid-Hollands Landschap campagne voor de aankoop van nieuwe natuur, om zo de vele kleine natuurgebiedjes in de provincie beter met elkaar te verbinden. Dat is noodzakelijk voor het versterken van de biodiversiteit en het tegengaan van de schadelijke invloed van de verstedelijkte omgeving. De actie leverde ruim €300.000 op. Geld waarmee op korte termijn ook een boomgaard in het noordelijk deel van de provincie gekocht kan worden en een nieuw stuk grond op de Zuid-Hollandse Eilanden.

Beschermde natuur bij Noordwijk
Beschermde natuur bij Noordwijk – Foto: © Edwin Haighton

Over Langevelderslag

Het nieuw aangekochte gebied ligt middenin de Bollenstreek, waar natuur schaars is en onder druk staat. Door het gebied als één geheel te beheren, kunnen maatregelen genomen worden om de natuur te versterken. Binnenkort wordt gestart met water- en bodemonderzoek. Om de rust in dit Natura 2000-gebied te bewaren, is het niet toegankelijk voor bezoekers. Wel wordt gekeken naar de mogelijkheid om een nieuw wandelpad aan de rand van het terrein aan te leggen, zodat liefhebbers van dit moois kunnen genieten, terwijl de natuur haar gang kan gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio