12.3 C
De Bilt

Acties moeten boeren in gemeente Opsterland beschermen tegen criminelen

Boerenbedrijven zijn steeds vaker een aantrekkelijk doelwit van criminelen. In leegstaande loodsen of stallen zien zij een goede plek om een drugslab of weedplantage in te plaatsen. De gebouwen bevinden zich veelal buiten het zicht van opsporingsdiensten. Ook maisvelden zijn voor criminelen een gewilde plek. Agrariërs krijgen in toenemende mate te maken met intimidaties, bedreigingen of nog erger.

Afgelopen week zijn door politie en handhaving van de gemeente Opsterland ruim vijftig boerenbedrijven bezocht om agrariërs te informeren over onder andere de risico’s en gevaren van ondermijnende criminaliteit. Onder het motto ‘De Boer Op!’ willen politie en gemeente vaker agrariërs bezoeken. Ook wordt met drones boven de maïsvelden gevlogen om te kijken of er misstanden worden aangetroffen.

Veel diefstallen op boerenbedrijven

Uit de gesprekken kwam naar voren dat er met regelmaat wordt gestolen op de boerenbedrijven. Vooral GPS-apparatuur uit voertuigen is gewild. Ook wordt soms hennep aangetroffen in maisvelden en worden onbekende auto’s gezien met buitenlandse kentekens. Opvallend is dat de misstanden niet worden gemeld. Gemeente en politie benadrukken dat het doen van aangifte niet alleen belangrijk is ten behoeve van de opsporing, maar ook om te voorkomen dat criminelen zich veilig wanen in het buitengebied.

Melden van groot belang, ook anoniem

Het is dus van belang om juist wel aangifte te doen. Het doen van meldingen kan anoniem, via de website https://meldmisdaadanoniem.nl/ Ook zijn de wijkagenten bereikbaar via wijkagenten-opsterland.oost-fryslan@politie.nl. Bellen en mailen met politie of de gemeente is natuurlijk altijd mogelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio