21.9 C
De Bilt

Geen biovergister in Kootstertille, grond gekocht door Stertil

Achtkarspelen – De voormalige bouwlocatie van de biovergister aan de Westkern 6 in Kootstertille is gekocht door het moederbedrijf van Stertil B.V. Als één van de grootste ondernemingen in de gemeente Achtkarspelen is Stertil reeds jarenlang gevestigd aan de Westkern. Het bedrijf produceert daar hefbruggen en dockproducten en er vindt op dit moment een grote uitbreiding plaats. Door de grondaankoop ontstaat de mogelijkheid tot verdere toekomstige uitbreiding van Stertil, aldus directeur Ulbe Bijlsma. De gemeente is blij dat met deze aankoop zicht is gekomen op de verdere ontwikkeling van de bedrijvigheid en werkgelegenheid op de Westkern. ‘Eindelijk kan het dossier biovergister gesloten worden’, aldus wethouder Spoelstra.

Rechtszaak

In de afgelopen jaren is er diverse keren een moment van start bouw van de biovergister aangekondigd door de ondernemer, maar nooit werd er daadwerkelijk begonnen. In 2018 werd de grond aan Groengas Westkern Beheer B.V. verkocht met als één van de voorwaarden dat het project uiterlijk in mei 2020 gerealiseerd moest zijn. Die termijn is door de gemeente eenmaal verlengd en in een vaststellingsovereenkomst is het uiterlijke startmoment van de bouw op 1 november 2020 overeengekomen.

Deze termijn is niet gehaald. De gemeente is daarop in december 2020 gestart met een terugkoopprocedure tegen Groengas Westkern Beheer B.V. De hypotheekverstrekker van Groengas had inmiddels voorbereidingen getroffen voor een executoriale verkoop van de grond. Juridisch gezien heeft de hypotheekverstrekker een preferente positie op de gemeente. Inmidels heeft de rechtbank ingestemd met het bod dat Citadel Industrieel Divisie B.V. heeft uitgebracht. Gezien deze ontwikkeling wordt de rechtszaak tussen de gemeente en Groengas stopgezet.

Biovergister Kootstertille

In 2010 is een vergunning verleend voor het realiseren van een biovergister op de Westkern. Vanaf 2013 is de gemeente in gesprek geweest met Universal Energy Solutions (UES). UES heeft in oktober 2017 aangegeven het perceel Westkern 6 in Kootstertille definitief te kopen voor de bouw van een biovergister die groen gas produceert. De notariële levering van de grond heeft in mei 2018 plaatsgevonden aan UES en Groengas Westkern Beheer B.V. Later is de grond volledig in eigendom gekomen van Groengas Westkern Beheer B.V.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio