11.9 C
De Bilt

Gemeente controleert op ondermijning bij (bedrijfs-)panden

Woensdag 5 oktober en donderdag 6 oktober voerde de gemeente Ooststellingwerf controles uit bij een aantal willekeurige (bedrijfs-)panden in Oosterwolde. De gemeente werkte samen met de politie. Bij de controles werd gekeken of een pand of terrein wel gebruikt wordt zoals in het bestemmingsplan beschreven staat. De controles waren steekproefsgewijs en alle eigenaren en gebruikers werden op de dag zelf op de hoogte gebracht van de actie. Aanleiding voor de controle is de landelijke toename van ondermijnende activiteiten en de gevolgen daarvan.

Wat is ondermijning?

Ondermijning is een gevolg van veel verschillende vormen van criminaliteit, waarbij de grenzen tussen de bovenwereld en de onderwereld vervagen. Criminelen maken gebruik van legale structuren voor criminele activiteiten, zoals het runnen van drugslabs, witwassen of illegale afvaldumping. Hiermee ondersteunt de bovenwereld onbedoeld de criminaliteit. Ondermijning heeft veel impact op de samenleving. De veiligheid en leefbaarheid van een buurt kan erdoor enorm onder druk komen te staan.

Burgemeester Sandra Korthuis is blij met de controles. “Ondermijning is een probleem dat in het hele land speelt. Deze controles zijn een duidelijk signaal. Naar verhuurders, maar ook andere bedrijven in de omgeving. Wij tolereren hier geen ondermijning en criminele activiteiten. Als gemeente controleren we daarom regelmatig om te kijken of alles wel in orde is. En we proberen inwoners ook te behoeden voor criminele activiteiten in hun omgeving. De toezichthouders en boa’s gaven daarom alle eigenaren van de panden verschillende flyers met informatie mee na afloop. Om hen ook te informeren over de risico’s van ondermijning en de signalen waar ze zelf op kunnen letten. Zo houden we samen onze gemeente veilig”, aldus burgemeester Korthuis.

Onaangekondigde controles

De controles werden uitgevoerd door (milieu)-toezichthouders en de boa’s van de gemeente. De politie was aanwezig om hen eventueel te ondersteunen. De controles waren erop gericht om te kijken of een pand of terrein nog gebruikt worden zoals in het bestemmingsplan staat. Hierbij werd gelet op: milieu, bouwbesluit, brandveiligheid, woningwet en andere overtredingen. De checks waren willekeurig; er waren vooraf bij de gemeente en politie geen signalen bekend over eventuele ondermijnende activiteiten in de panden. Alle eigenaren en gebruikers werden vlak voor de actie op de hoogte gebracht. In twee dagen werden bijna 40 bedrijfspanden en units gecontroleerd. Op een aantal milieuzaken en brandveiligheid kwesties na was alles in orde.

Vermoeden van ondermijning? Altijd melden

Ook jij kunt meehelpen met het bestrijden van ondermijning door alert te zijn en vermoedens te melden. Heb jij een onderbuik gevoel bij een bepaalde zaak, persoon of aanvraag waarbij je denkt ‘dit klopt niet’? Meld dit dan bij de politie, door te bellen met 0900 88 44 (en in noodgevallen met 112) of anoniem via Meld Misdaad Anoniem (telefoonnummer 0800 7000).

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio