21.8 C
De Bilt

Lentewandeling Aekingerzand georganiseerd door Staatsbosbeheer

Voor wie geen trek heeft in de drukte van een bevrijdingsfestival maar liever een prachtige natuurwandeling maakt op het Aekingerzand onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer, organiseert het Buitencentrum Drents-Friese Wold op zondag 5 mei een lentewandeling op het Aekingerzand.

Deze uitgestrekte zandvlakte, de grootste van Noord-Nederland, wordt in de volksmond ook wel aangeduid als de Kale Duinen en is een favoriete pleisterplaats voor zowel mens als dier. Doordat de wind op veel plekken vrij spel heeft, blijft het zand in beweging.

Kraamkamer Aekingerzand in het Drents-Friese Wold

Het Aekingerzand ontstond door overbeweiding met schapen en het stuivende zand bleek een bedreiging te vormen voor de omliggende dorpen. Om die reden begon Staatsbosbeheer net na het begin van de 20ste eeuw met het aanplanten van bomen, om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld het dorp Appelscha niet zou verdwijnen onder het zand. Men kwam er achter dat het stuifzand ook bijzondere natuurwaarden had en daarom is niet het hele gebied vol geplant met bos en is er een stuk open gebied gebleven.

Hier hebben diverse broedvogels van geprofiteerd, waardoor het nu een waar eldorado is voor diverse soorten grondbroeders zoals boomleeuwerik, nachtzwaluw en tapuit. Voor deze laatste soort is het Aekingerzand zelfs de enige binnenlandse broedplek. De tapuit is als broedvogel vooral te vinden langs de kust.

Nadat de kern van het gebied werd afgesloten voor bezoekers, is het aantal jonge vogels dat groot wordt toegenomen en kregen ook konijnen meer kans om zich te vestigen. De holen van deze konijnen worden gebruikt door de tapuit om te broeden.

Kom het Aekingerzand beleven op een prachtige lentedag en je zult getrakteerd worden op een concert van jubelende leeuweriken die hangen boven de heidevelden.

Ook vind je er prachtige vliegdennen, die met hun grillige vormen afsteken tegen het witte zand.

Staatsbosbeheer nodigt je van harte uit om mee te wandelen met de gids en zijn wetenswaardigheden over het gebied te beluisteren.

Informatie in het kort:

Voor meer informatie en overige activiteiten kunt u kijken op www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold  of www.facebook.com/staatsbosbeheerdrentsfriesewold

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio