18 C
De Bilt

Nachtzwaluwen van het Drents-Friese Wold

Op vrijdag 31 mei en vrijdag 14 juni organiseert Staatsbosbeheer een excursie waar men op zoek gaat naar de nachtzwaluw in het Drents-Friese Wold.

Deze vogelexcursie is erg bijzonder, omdat het gebied dat wordt bezocht normaal gesproken niet toegankelijk is na zonsondergang. Maar ook de vogel die centraal staat, is van een buitengewoon kaliber.

Nachtzwaluw een mysterieuze vogel

De nachtzwaluw is geen algemene soort en eigenlijk is zijn naam nogal verwarrend. Het is geen zwaluw en er zelfs geen familie van deze soort. Overdag leiden ze een verborgen leven, in de lengterichting rustend op een lage tak. Hun schutkleur zorgt voor camouflage, waardoor ze zelden worden gezien.

Zomers broeden ze op de kale grond onder een boom of struik hun eieren uit. Ook dan komt hun grijsbruine verenkleed van pas om niet op te vallen. Een groot verschil met ‘s avonds, als de schemer invalt en ze hun indringende en ratelende geluid laten horen.

Mannetjes proberen in de baltstijd om vrouwtjes te lokken door met hun vleugels tegen elkaar te slaan en met een beetje geluk zie je in de schemer ook hun spectaculaire baltsvlucht. Nachtzwaluwen leven van insecten, voornamelijk nachtvlinders, die ze in de vlucht vangen én opeten.

Vogelexcursie

De excursie wordt geleid door een gids van Staatsbosbeheer. Een fervent vogelaar die goed bekend is in het gebied. De exacte startlocatie van de excursie wordt bekend gemaakt na het boeken via de website. Er is tijdens de korte wandeling ook aandacht voor andere vogels die voorkomen in dit gebied. Zo is er ook kans op het zien en/of horen van de boomleeuwerik, de geelgors en de houtsnip. En ook de bosuil laat zich regelmatig horen.

Het is een ervaring om niet snel te vergeten.

Vergeet niet om een verrekijker mee te nemen en kleed je op het weer. Het kan later op de avond snel afkoelen.

Informatie in het kort

  • Datum: vrijdag 31 mei en vrijdag 14 juni
  • Tijd: 21.30-23.30 uur
  • Start: Drents-Friese Wold, exacte locatie wordt na reserveren bekend gemaakt.
  • Kosten: €12,50 vanaf 16 jaar
  • Aanmelden noodzakelijk:  https://www.staatsbosbeheer.nl/nachtzwaluwdfw  

Voor meer informatie luister de groene oren podcast www.staatsbosbeheer.nl/nachtzwaluw  (aflevering 1: Daniël de nachtzwaluw).

Voor meer informatie over de activiteiten van Staatsbosbeheer: www.facebook.com/staatsbosbeheerdrentsfriesewold

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio