9.4 C
De Bilt

Natuurinrichting en aanleg fietspad in Drogehamstermieden

Buitenpost – In het najaar van 2018 willen de gebiedscommissie Achtkarspelen-Zuid, de provincie Fryslân, Staatsbosbeheer en de gemeente Achtkarspelen starten met de inrichting van de Drogehamstermieden. Wethouders Jouke Spoelstra en Klaas Antuma namen alvast een kijkje in het natuurgebied. ‘De concept plannen voor het verder ontwikkelen van blauwgrasland en de aanleg van een fietspad in het noorden van dit gebied liggen klaar’, aldus wethouder Antuma. Collega Jouke Spoelstra noemt de ontwikkelingen voor de omliggende dorpen uniek. ‘Op woensdag 4 april worden de inwoners geïnformeerd, dan organiseren de samenwerkende partijen een inloopbijeenkomst over de plannen en het proces.’

Ontwikkeling van unieke natuur

In 2016 kocht de provincie Fryslân grond aan. Daarmee is het mogelijk om een deel van de Drogehamstermieden in te richten. Deze herinrichting biedt verschillende kansen voor zowel natuur als recreatie. Op de percelen van Staatsbosbeheer en de provincie komt er een hoger waterpeil. Hierdoor ontstaan er mogelijkheden voor unieke natuur. In het gebied zijn al bijzondere blauwgraslanden. Door het verhogen van het waterpeil kunnen deze blauwgraslanden zich verder uitbreiden.

Nieuw fietspad

De peilverhoging zorgt ervoor dat de Jan Gerkeswei niet hoog genoeg boven het waterpeil zal liggen. Bovendien is, voor de rust in het natuurgebied, de ligging van deze weg midden in het gebied niet wenselijk. De Jan Gerkeswei wordt daarom (deels) aan de openbaarheid onttrokken. De gemeente vindt het belangrijk dat de inwoners van Drogeham goed in het gebied kunnen recreëren. Daarom is met de betrokken partijen onderzocht wat de mogelijkheden zijn om mooie routes aan te leggen. Ook ter vervanging van de Jan Gerkeswei. Het voorstel is om een fietspad aan te leggen, dat de Kromelle langs het Prinses Margrietkanaal met het Hossebos verbindt. Hierdoor ontstaat een mooie recreatieve verbinding. Ook wordt gekeken naar herstel van het Hossebos en het plaatsen van bijvoorbeeld een vogelkijkhut.

Informatiebijeenkomst

Op woensdag 4 april organiseren de samenwerkende partijen een inloopbijeenkomst om u te informeren over de plannen en het proces. Ook kunt u uw mening, ideeën en wensen delen. Dit vindt plaats in de Fakkel in Drogeham (Tsjerke Buorren 7), tussen 16.00 en 20.00 uur. U kunt binnenlopen wanneer het u uitkomt. Aanmelden is niet nodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio