6.9 C
De Bilt

Nestkastjes ter bestrijding van eikenprocessierups

Achtkarspelen – De gemeente Achtkarspelen zet in februari duizend nestkastjes in om meer koolmezen, pimpelmezen en andere soorten vogels aan te trekken. Deze vogels zijn nuttig in de strijd tegen de eikenprocessierups. Hiermee geeft de gemeente uitvoering aan de motie van de FNP en GroenLinks die vorig jaar werd aangenomen. Wethouder Max de Haan: ‘Door nu te investeren in natuurlijke vijanden, zoals het ophangen van nestkasten, ontstaat er een gezond ecosysteem, waarbij de eikenprocessierups niet de overhand krijgt. We hopen dat door deze maatregelen de overlast de komende jaren sterk wordt verminderd.’

Duizend nestkastjes

Werknemers van houtwerkplaats De Klamp en stichting MOA uit Surhuisterveen maakten duizend nestkastjes voor de gemeente. Er zijn 500 nestkastjes beschikbaar voor inwoners in Achtkarspelen, zolang de voorraad strekt. Inwoners die een nestkastje willen ophangen in hun tuin, kunnen zich aanmelden op www.achtkarspelen.nl/biodivers. Inwoners die een nestkastje krijgen wordt gevraagd bij te houden of het nestkastje in het voorjaar wordt bewoond en door welke vogelsoort. De overige 500 nestkastjes worden geplaatst op eiken die de gemeente in beheer heeft en gemonitord door de plaatselijke vogelwacht. De aftrap van het project is op dinsdag 18 februari om 10.30 uur bij De Spitkeet in Harkema. Op deze dag kunnen inwoners ook hun bestelde nestkastje ophalen en kunnen ze van alles te weten komen hoe ze mee kunnen helpen in de strijd tegen de eikenprocessierups.

Toename eikenprocessierups

De afgelopen jaren is in heel Nederland het aantal eikenprocessierupsen explosief toegenomen. Deze groei brengt veel overlast en de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee. Ook Achtkarspelen ondervindt hiervan hinder. Zolang de bron niet wordt aangepakt, zal de overlast van de eikenprocessierups naar verwachting blijven doorzetten. Achtkarspelen zet het komende jaar in op het versterken van de biodiversiteit om zo meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan te trekken. Soortgelijke proeven in andere delen van Nederland waarbij de eikenprocessierups op een natuurlijke manier wordt bestreden, blijken een groot succes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio