20 C
De Bilt

Schildjes uitgereikt aan Ooststellingwerfse monumenten

Ooststellingwerf – Monumenten in Ooststellingwerf zijn vanaf nu extra goed te herkennen. Gemeente Ooststellingwerf verstrekt ‘schildjes’ aan monumenteigenaren, om deze aan hun monument te kunnen bevestigen. Ooststellingwerf kent vele mooie gebouwen. Hiervan zijn maar liefst 132 gebouwen officieel erkend als monument. “En dat is iets om trots op te zijn. We willen graag meer bekendheid geven aan het cultureel erfgoed wat Ooststellingwerf rijk is.” lichtte wethouder Fimke Hijlkema toe. De schildjes dragen bij aan de zichtbaarheid van de monumenten binnen de gemeente.

Gemeentelijk en rijksmonument

Er zijn twee verschillende schildjes. De gemeentelijke monumenten ontvangen een andere schildje dan de rijksmonumenten. Gemeente Ooststellingwerf kent 86 gemeentelijke monumenten. Deze hebben cultuurhistorische, architectuurhistorische of stedenbouwkundige waarde op lokaal niveau. Deze monumenten worden gekenmerkt door een schildje in de gemeentekleuren rood & wit en voorzien van het wapen van Ooststellingwerf.

monumenten

Rijksmonumenten

De 46 rijksmonumenten die Ooststellingwerf rijk is, worden gekenmerkt door een schildje met de kleuren oranje en wit. Boven het feit dat rijksmonumenten landelijk gezien een bepaalde cultuurhistorische, architectuurhistorische of stedenbouwkundige waarde moeten hebben om als monument te worden erkend, geldt voor rijksmonumenten ook dat het bouwwerk minimaal vijftig jaar oud moet zijn.

monumenten

Aanvragen

Iedereen die eigenaar / beheerder is van een officieel erkend monument, kan een schildje aanvragen bij de gemeente. Meer informatie is te vinden op www.ooststellingwerf.nl/monument.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio