6.8 C
De Bilt

Thalenpark aangewezen als rijksmonument

Drachten – Het Thalenpark in Drachten is aangewezen als rijksmonument. Dit wordt gevierd tijdens een feestelijke bijeenkomst op donderdag 24 mei 2018, van 11.30-12.00 uur bij het plein in het park aan de Oude Nering.

Programma

  • 11.30 uur Welkom door wethouder cultuur Ron van der Leck
  • 11.35 uur Toelichting op rijksmonumenten en het Thalenpark door Leonard de Wit (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
  • 11.45 uur Sportieve demonstratie door leerlingen van het Drachtster Lyceum
  • 12.00 Einde bijeenkomst
  • Ter gelegenheid van dit feestelijke gebeuren heeft gemeentedichter Andries de Jong een passend gedicht maakt. Deze publiceren wij volgende week in Breeduit.

Achtergrondinformatie Thalenpark

Het Thalenpark is een park in Drachten en is in 1958 door de Utrechtse tuinarchitect Hein Otto (1916-1994) ontworpen als scheiding tussen de vesting van Philips en de wijk de Swetten. Het is genoemd naar Jan Lourens Thalen die van 1956 tot 1960 burgemeester was van de gemeente Smallingerland. Het park is een groene buffer tussen de bebouwing, bedrijven en de naoorlogse nieuwbouw. De stijl van het park is heel herkenbaar, met strakke lijnen en rechthoekige onderdelen.

Renovatie

Bij de renovatie van het park in 2010-2011 zijn onderdelen opgeknapt en een terras en speelvoorzieningen toegevoegd. Dit is in de sfeer van het ontwerp gedaan. Zo is het park goed bruikbaar en tegelijk ook als ontwerp goed bewaard gebleven.

Rijksmonument

Door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is besloten om dit park, samen met 88 andere gebouwen en parken uit de tweede helft van de Wederopbouwperiode, op de lijst van rijksmonumenten te plaatsen. Hiermee blijft deze periode ook in de toekomst goed zichtbaar.

Toelichting programma 24 mei

Naast toespraken van wethouder cultuur Ron van der Leck en Leonard de Wit van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed geven leerlingen van het Drachtster Lyceum een sportieve demonstratie. Zij maken geregeld gebruik van het park tijdens de gymles. En wat is een park zonder een lekker ijsje? Daarom staat tijdens de bijeenkomst een kraam van PUUR met ambachtelijk ijs en chocolade.

U bent van harte welkom om deze feestelijke bijeenkomst mee te maken.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio