14.2 C
De Bilt

‘Tinco Lycklama, een Friese jonker in de Oriënt’ een groot succes

Beetsterswaag – Op woensdag 13 juni opende Commissaris van de  Koning in Fryslân, de heer Arno Brok de bijzondere tentoonstelling ‘Tinco Lycklama, een Friese jonker in de Oriënt’. Deze tentoonstelling, georganiseerd door Stichting Historisch Beetsterzwaag, voert langs het werk, het leven en de indrukwekkende collectie van deze bijna vergeten adellijke Fries.

Welkom in het geboortehuis van Tinco

Gemeente Opsterland organiseerde deze opening samen met Stichting Historisch Beetsterzwaag en stelde het geboortehuis van Tinco, het Lycklamahûs aan de Hoofdstraat 80, ter beschikking voor de ontvangst. Daar werden de genodigden welkom geheten door mevrouw van Selm en de heer de Pariente, burgemeester van Opsterland en wethouder Cultuur van Cannes. Later in het programma opende de heer Arno Brok (Commissaris van de Koning in Fryslân) de tentoonstelling in het Grietenijhuis aan de Hoofdstraat 17.

Tinco

Tinco Lycklama à Nijeholt

De tentoonstelling vertelt het bijzondere verhaal van een vergeten adellijke Fries die opgroeide in Beetsterzwaag. Als jonge man verzamelde Tinco Lycklama (1837-1900) tijdens zijn ruim drie jaar durende reis door de Oriënt, vele honderden oosterse voorwerpen. Met deze voorwerpen richtte hij bij terugkomst eerst in zijn geboortedorp en later in Cannes een museum in. Hij schonk zijn collectie uiteindelijk aan het stadsbestuur van Cannes en legde daarmee de basis van het huidige Musée de la Castre.

Openingstijden tentoonstelling & meer informatie

De tentoonstelling is van 8 juni tot 9 september op woensdag t/m zondag te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur. Meer informatie over de tentoonstelling vindt u op www.historischbeetsterzwaag.nl. Wilt u meer weten over het leven van Tinco Lycklama dan bezoekt u de website www.tyncolycklama.org.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio