14.5 C
De Bilt

Vogels van het Drents-Friese Wold

Op zondag 31 maart organiseert Staatsbosbeheer een vroege vogelwandeling vanuit het Buitencentrum in Appelscha. De excursie start om 7.00 uur en is dus geschikt voor mensen die vroeg hun nest uit kunnen komen. Want de klok verzetten naar zomertijd, wat wij doen in de voorafgaande nacht, dat doen de vogels niet. Zij beginnen te zingen zodra het eerste licht zich aandient en dat is zelfs al voor zonsopkomst.

Ochtendconcert

Langzaam nog iets beter wakker worden, terwijl je rustig van het Buitencentrum naar het Aekingerzand wandelt. Onderweg toegezongen, of aangemoedigd, om te ontdekken welke vogels er te horen zijn. Omdat het gebied waar je doorheen wandelt heel gevarieerd is, is er kans op heel veel verschillende vogelsoorten. Van de bebouwing rondom het bezoekerscentrum, door het bos naar de open zandvlakte van de Kale Duinen.

De natuurgidsen van Staatsbosbeheer zijn geoefende vogelaars, die de vogelsoorten moeiteloos kunnen herkennen aan hun zang of contactroep. Zij delen deze kennis graag met de deelnemers aan deze excursie.

Omdat er nog weinig bladeren aan de bomen zitten, is het in deze tijd van het jaar ook makkelijker om te zien wie er zingt.

Territorium van Vogels

De vogels zingen natuurlijk niet om mensen een echt lentegevoel te geven, al is dat een mooie bijkomstigheid. Het is voor hen pure noodzaak, want hun manier om te laten weten dat ze daar hun territorium (willen) hebben. Op zoek naar het mooiste plekje en het geschiktste vrouwtje.

Is het eenmaal gelukt die te veroveren, dan is het tijd om een nestje te bouwen en te zorgen voor nageslacht. Nadat die is uitgevlogen, begint het riedeltje weer opnieuw. Want er kunnen in het broedseizoen meerder legsels worden uitgebroed.

Informatie in het kort:

Datum: zondag 31 maart 2024

Tijd:  7.00 – 9.00 uur

Start: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha.

kosten: € 9,50 kind t/m 12 j.  € 6,00

Vooraf aanmelden; https://www.staatsbosbeheer.nl/vogelsdrentsfriesewold

Voor meer informatie en overige activiteiten kun je kijken op www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio