13.9 C
De Bilt
dinsdag, 18 juni 2024

Vollemaanwandeling in het Drents-Friese Wold

Op vrijdag 21 juni organiseert Staatsbosbeheer een vollemaanwandeling op het Aekingerzand. De wandeling begint om 22.00 uur, net voor de zon ondergaat. Zo pak je met een beetje geluk een mooie zonsondergang mee, om vervolgens de volle maan op te zien komen.

Langste dag

Het is een dag na de zonnewende, die dit jaar op 20 juni valt. Meestal valt de langste dag van het jaar op 21 juni, maar omdat 2024 een schrikkeljaar is, valt het dit jaar een dag eerder. De zon staat dan in de meest noordelijke positie, loodrecht boven de Kreeftskeerkring.

Op deze dag hebben we het meeste daglicht en eigenlijk merk je de volgende dag ook niet dat het nu alweer iets korter licht is.

Zie de maan door de bomen

Je kunt, als het tenminste niet net bewolkt is, de maan zien opkomen en hem steeds verder zien klimmen tot hij hoog tussen de sterren staat. Terwijl je in de schemertijd tussen licht en donker over de uitgestrekte zandvlakte wandelt, nemen vogels zoals de merel en de zanglijster met een uitbundig lied afscheid van de dag. Zij maken plaats voor de dieren die nachtelijk actief zijn. Zo sterven de geluiden van de dag weg, om plaats te maken voor die van de nacht. Het lijkt of deze geluiden ook verder reiken. Neem vooral de tijd om eens goed te luisteren als het donker is.

Bijzondere geluiden

In deze tijd van het jaar is er een bijzondere vogel actief op het Aekingerzand; de nachtzwaluw!

De nachtzwaluw is een zeldzame vogel die in de schemering actief wordt. Overdag kan hij vertrouwen op zijn geweldige schutkleur en zul je hem vrijwel nooit zien zitten. Maar ‘s avonds, tijdens de baltsvlucht kun je zijn ratelende roep horen en soms ook vleugelklappen.

De vogel broedt op de grond, verborgen tussen de heidestruiken. Daarom is het ook van belang om op de paden te blijven, zodat deze grondbroeders niet worden verstoord.

Vooraf aanmelden voor de vollemaanwandeling is noodzakelijk en kan via de website van Staatsbosbeheer, www.staatsbosbeheer.nl/vollemaandfw

Informatie in het kort

  • Datum: Donderdag 21 juni 2024
  • Tijd:     22.00-0.00 uur
  • Start:   Parkeerplaats Aekingerzand, Canada 1 , Elsloo  (weg Appelscha naar Wateren)
  • Kosten: € 9,50, kind t/m 12 jaar € 6,00
  • Vooraf aanmelden: www.staatsbosbeheer.nl/vollemaandfw

Voor meer informatie en overige activiteiten kun je kijken op www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold of www.facebook.com/staatsbosbeheerdrentsfriesewold

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio