14.5 C
De Bilt

Vollemaanwandeling in het Drents-Friese Wold

Op dinsdag 23 april houdt Staatsbosbeheer een vollemaanexcursie op het Aekingerzand. De wandeling start om 20.15 uur, ruim een half uur voor zonsondergang. Zo krijg je tijdens deze excursie het beste van twee werelden. Wandel vanaf de parkeerplaats het donker tegemoet en met een beetje geluk, maak je ook een spectaculaire zonsondergang mee.

Terwijl het nog licht is komt de maan al op, die steeds verder klimt tot hij hoog tussen de sterren staat. Terwijl je in de schemertijd tussen licht en donker over de uitgestrekte zandvlakte wandelt, hoor je zangvogels zoals de boom- en de veldleeuwerik afscheid nemen van de dag. Zo daalt de rust langzaam neer over het gebied.

Beleef het donker tijdens Vollemaanwandeling

Het is een bijzonder moment van de dag, zo net na zonsondergang. Langzaam verdwijnt het licht van de dag en arriveert het donker van de nacht. Kleuren lijken te verdwijnen en omdat je zicht in het donker een stuk minder is, gaan je andere zintuigen beter werken.

Je wordt je bewuster van de geluiden en geuren om je heen tijdens de Vollemaanwandeling. Deze merk je overdag minder op, omdat je ogen dan het ‘grote werk’ doen, maar in het donker beleef je alles op een andere manier.

Zonsondergang Grenspoel
Zonsondergang Grenspoel – Foto: Staatsbosbeheer

Het geluid dat er is, draagt ‘s nachts verder omdat andere omgevingsgeluiden veel minder te horen zijn. Dit is het moment voor nachtdieren om tevoorschijn te komen. De kans dat ze tijdens de excursie je pad kruisen is vrij klein, zij zijn namelijk veel beter gewend hun zintuigen te gebruiken en horen of ruiken de mens al van verre. Maar heel soms gebeurt het toch en dat is dan een unieke ervaring.

Informatie in het kort

  • Datum:           Dinsdag 23 april 2024
  • Tijd:     20.15-22.15 uur
  • Start:   Parkeerplaats Aekingerzand, Canada 1 , Elsloo  (weg Appelscha naar Wateren)
  • Kosten: € 9,50, kind t/m 12 jaar € 6,00

Aanmelden

Vooraf aanmelden: www.staatsbosbeheer.nl/vollemaandfw

Voor meer informatie en overige activiteiten kun je kijken op www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio