13.8 C
De Bilt

Vollemaanwandeling Staatsbosbeheer in het Drents-Friese Wold

Op donderdag 23 mei kun je met de gidsen van Staatsbosbeheer een vollemaanwandeling beleven op het Aekingerzand. De wandeling start om 21.30 uur, net voordat de zon onder gaat. Zo krijg je tijdens deze excursie het beste van twee werelden. Wandel vanaf de parkeerplaats het donker tegemoet en met een beetje geluk, maak je ook een spectaculaire zonsondergang mee.

Je kunt, als het tenminste niet net bewolkt is, de maan zien opkomen en hem steeds verder zien klimmen tot hij hoog tussen de sterren staat. Terwijl je in de schemertijd tussen licht en donker over de uitgestrekte zandvlakte wandelt, nemen vogels zoals de merel en de zanglijster met een uitbundig lied afscheid van de dag. Zij maken plaats voor de dieren die nachtelijk actief zijn. Zo sterven de geluiden van de dag weg, om plaats te maken voor die van de nacht. Het lijkt of deze geluiden ook verder reiken. Neem vooral de tijd om eens goed te luisteren als het donker is.

Wandelen met gids van Staatsbosbeheer

Het Drents-Friese Wold is een van de donkerdere plekken in Nederland. Dat zorgt ervoor dat er minder verstoring is en dat diersoorten die op deze rust gesteld zijn, hier een fijne leefomgeving hebben. Want na zonsondergang is het natuurgebied niet meer toegankelijk, tenzij je dit doet onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer.

Noorderlicht

Waar het echt donker is, zonder al teveel strooilicht, is het ook makkelijker om veel sterren waar te nemen. En in 2024 misschien ook zelfs het noorderlicht? Het is bekend dat er dit jaar de grootste kans op waarnemingen van dit bijzondere fenomeen is, sinds 20 jaar. De waarden zijn zo hoog, dat het niet alleen in landen zoals Zweden en IJsland waar te nemen is, maar ook in zuidelijker gelegen gebieden zoals Nederland en Groot-Brittannië.

De beste kans maak je in het noorden van het land. Op de Waddeneilanden of aan de kust. Maar ook in Drenthe werden er deze maand al veel prachtige foto’s gemaakt. Want ook al is het met het blote oog niet zichtbaar, met behulp van de camera op de telefoon of een camera op statief lukt het toch om het kleurrijke verschijnsel vast te leggen.

De gidsen van Staatsbosbeheer houden de aurora-app in de gaten. Vooraf aanmelden voor de vollemaanwandeling is noodzakelijk en kan via de website van Staatsbosbeheer, www.staatsbosbeheer.nl/vollemaandfw.

Informatie in het kort

  • Datum: Donderdag 23 mei 2024
  • Tijd:     21.30-23.30 uur
  • Start:   Parkeerplaats Aekingerzand, Canada 1 , Elsloo  (weg Appelscha naar Wateren)
  • kosten: € 9,50, kind t/m 12 jaar € 6,00

Vooraf aanmelden: www.staatsbosbeheer.nl/vollemaandfw

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio