11.8 C
De Bilt

Vroege vogelwandeling op 2 juni in de Kale Duinen bij Appelscha

Wie wil genieten van een zondagmorgenconcert in de vroegte, kan zijn hart ophalen tijdens de vogelwandeling die Staatsbosbeheer organiseert op zondag 2 juni. Je moet er wel op tijd voor opstaan, want nu de dagen lengen en het ‘s morgens steeds iets eerder licht wordt, is de vogelzang ook steeds vroeger in de ochtend te horen.

De bekende Loesje-spreuk: ‘Lig je net lekker te slapen, gaat de vogel’ heeft in deze tijd van het jaar dan ook zeker een kern van waarheid.

Vogels van het bos, het veld en de heide

Doordat het natuurgebied in de buurt van het Buitencentrum in Appelscha zeer gevarieerd is, kom je door verschillende vogelbiotopen. Zo wandel je van de bebouwing bij het bezoekerscentrum en restaurant, via het bos naar de heide en het stuifzand van de Kale Duinen.

De enthousiaste gids kent de verschillende vogels die hier voorkomen bijna allemaal van naam. Zo kun je naast het genieten van de zang ook nog iets opsteken over welke soorten gedijen in welk gebied. In het Aekingerzand leven bijvoorbeeld soorten die op andere plekken nauwelijks voorkomen. Zo is er de enige binnenlandse populatie tapuiten te vinden. Deze soort broedt in konijnenholen en is erg kwetsbaar.

Belevenis

Een wandeling zo vroeg op de dag is een echte belevenis. De dag begint meestal koel en soms zelfs fris. Doordat er nog weinig andere geluiden te horen zijn, lijken de natuurgeluiden harder te klinken, zo ook het fluiten van de vogels. Als de zon steeds meer aan kracht wint naarmate de ochtend vordert, wordt het ook steeds warmer.

Diverse vogelsoorten wachten op dit moment om op te stijgen, zoals de veldleeuwerik en de boomleeuwerik. Al snel is daar niet veel meer van te zien dan een klein stipje in de lucht. Lukt het met je verrekijker hem weer in beeld te krijgen?

Meld je aan via de website van Staatsbosbeheer en wandel mee op zondag 2 juni.

Informatie in het kort

Voor meer informatie en overige activiteiten kun je kijken op www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio