14.7 C
De Bilt

Vroege vogelwandeling door Drents-Friese Wold

Het Drents-Friese Wold is een belangrijk gebied voor broedvogels. Er zijn heel veel verschillende soorten te vinden, waarvan sommigen zeldzaam zijn in Nederland.

Op zondag 28 april kan je, samen met de natuurgidsen van Staatsbosbeheer, op zoek naar vogels in dit gebied. De bevlogen gidsen zijn echte vogelkenners, die kun kennis graag willen delen. De excursie start om 6.00 uur bij het bezoekerscentrum in Appelscha.

Broedseizoen vogels

Het broedseizoen is een heerlijke tijd om te genieten van de dieren in het Drents-Friese Wold. Sommige soorten zijn hier jaarrond te vinden, anderen trekken vanuit hun overwinteringsgebieden in Zuid-Europa en Afrika naar Nederland om hier hun jongen te krijgen en groot te brengen. Voorbeelden hiervan zijn de tapuit en de nachtzwaluw, maar ook een roofvogelsoort zoals de wespendief.

Voor de tapuit is het Aekingerzand een belangrijke kraamkamer. Ze broeden o.a. in verlaten konijnenholen en zijn erg kwetsbaar voor verstoring. De tapuit broedt in Nederland vooral in de kustprovincies en de Kale Duinen is het enige binnen landse gebied waar ze ook jongen grootbrengen. Daarom wordt dit ook wel als een speciale ondersoort gezien.

Koningsdag

Wie het eerst komt, het eerst maalt. Dit gaat ook op in de vogelwereld. Wil je het beste plekje bemachtigen, dan moet je zorgen dat je op tijd bent om dat plekje te claimen.

Dit gaat meestal wel anders dan het claimen van het beste plekje op de Vrijmarkt voor Koningsdag, waar verkopers ook op jacht zijn naar de beste locatie.

Hoe ze dat dan doen, vertelt de gids tijdens de wandeling op 28 april. Vergeet niet je verrekijker mee te nemen.

Informatie in het kort

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio