14.3 C
De Bilt

Waterdiertjes zoeken bij Buitencentrum Drents-Friese Wold in Appelscha met Staatsbosbeheer

In de meivakantie wordt bij Buitencentrum Drents-Friese Wold in Appelscha een waterdiertjesweek gehouden. Van 27 april tot en met 5 mei kun je gewapend met schepnet en zoekkaart op stap naar het grote ven aan het familiepad. Om verzekerd te zijn van een plek is het verstandig om vooraf via de website te reserveren, dan zorgt Staatsbosbeheer er voor dat het materiaal klaar ligt. Je kunt starten tussen 10.00-16.00 uur, zodat de spullen voor sluitingstijd (17.00 uur) weer worden ingeleverd en de borg voor de materialen kan worden terugbetaald.

Waterdiertjes in een (w)onderwaterwereld

In en rond het grote ven aan het Familiepad bij Buitencentrum Drents-Friese Wold barst het in het voorjaar van het leven. Zowel in het water, als op en boven de waterspiegel is er volop bedrijvigheid. Onder water vind je de zwemmers, zoals het bootsmannetje, de geel gerande watertor en larven van libellen. Op het water zie je de schaatsenrijder rustig voorbij glijden, terwijl boven het water de libellen scheren, op jacht naar insecten of een partner om mee te paren.

Natuurlijk zijn er ook volop kikkervisjes te vinden, die ook wel dikkopjes worden genoemd en springt er regelmatig een groene of bruine kikker voorbij. Als het je lukt om met je schepnet een watersalamander te vangen, dan ben je wel de geluksvogel van de dag!

Wie even rustig de tijd neemt, zal zich verbazen over hoeveel verschillende diersoorten er te vinden zijn aan de waterkant.

Gezond waterleven

Waterdiertjes vangen is niet alleen heel leuk, het is ook interessant om meer te weten te komen over de waterkwaliteit. De aanwezigheid van veel waterleven is een goede maatstaf over hoe schoon en gezond het water is. Veel verschillende soorten waterbeestjes en waterplanten zorgen voor een grote biodiversiteit. Kinderen die samen met hun (groot-) ouders deelnemen aan deze activiteit maken op een laagdrempelige manier kennis met hoe belangrijk schoon en gezond water is voor de natuur.

Alle informatie op een rijtje

  • Datum: 27 april tot en met 5 mei 2024
  • Tijden:  doorlopend van 10.00-16.00 uur
  • Tips:  laarzen aan en kleding die vies/nat mag worden
  • Kosten:  €5,- voor kinderen (incl. gebruik materialen en zoekkaart)
  • Borg: €20,00
  • Aanmelden: www.staatsbosbeheer.nl/waterdiertjesdrentsfriesewold

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio