20.1 C
De Bilt

Wildplukwandeling in het Drents-Friese Wold

Wildplukken neemt toe in populariteit. Steeds meer mensen zien een meerwaarde in voedsel verzamelen uit de natuur. Om te leren hoe je dit op een verantwoorde manier kunt doen, biedt Staatsbosbeheer samen met In het Wilde Weg diverse wildplukwandelingen aan bij Buitencentrum Drents-Friese Wold. Op maandag 20 mei nemen de ervaren plukkers Leah en Tim de deelnemers mee voor een korte wandeling vanuit het bezoekerscentrum in Appelscha.


Waar een ander vooral onkruid ziet, zien florakenners en ervaren wildplukkers Leah en Tim vooral ingrediënten voor hun gerechten. Zij brengen hun kennis over wilde en eetbare planten graag over, zodat de deelnemers die planten voortaan niet meer in de groenbak laten verdwijnen, maar in een smakelijke soep of pesto verwerken.

Wildplukwandeling

Tijdens deze excursies kun je kennismaken met plukken; even letterlijk proeven van de kennis over natuur die al generaties wordt doorgegeven. Je leert hoe en wat je plukt, met respect voor de natuur en hoe je deze kruiden en planten kunt gebruiken in je maaltijd.

Je krijgt per mail ook nog een overzicht van de belangrijkste planten en een aantal wildplukrecepten toegestuurd, zodat je thuis ook aan de slag kunt. En na afloop van de wandeling is er een kleine proeverij met een drankje en wat wildplukversnaperingen.

Stroperij

Uiteraard is het niet de bedoeling dat men lukraak de natuur inloopt om met zakken vol etenswaar er weer uit te lopen. Volgens de wet is het meenemen van spullen uit de natuur helemaal niet toegestaan, maar in de praktijk wordt het meenemen van ongeveer een kleine hoeveelheid, een champignonbakje vol, gedoogd door de verschillende terreineigenaren. Planten en bomen zijn in eerste instantie natuurlijk een voedselbron voor dieren, deze mag nooit in gevaar komen omdat de mens ‘terug naar de natuur’ wil.
Neem je meer weg, dan riskeer je een hoge boete voor stroperij.

Informatie:

Datum: maandag 20 mei 2024

Tijd: 13.30-15.30 uur

Start: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha.

kosten: € 24,50 (incl. kruidendrank en wildplukversnaperingen)

Vooraf aanmelden: https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/wildplukwandeling-drents-friese-wold

Voor meer informatie en overige activiteiten kun je kijken op www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio