21 C
De Bilt

Zomeravondwandeling Aekingerzand met Staatsbosbeheer in Drents-Friese Wold

In de zomervakantie organiseert Staatsbosbeheer elke donderdagavond een wandeling in het Drents-Friese Wold. Op het Aekingerzand wordt er op donderdag 18 juli een wandeling georganiseerd over het grootste stuifzandgebied in Noord-Nederland.

Aekingerzand

Wie kent niet het Aekingerzand, ofwel de Kale Duinen bij Appelscha? De zandverstuiving is ooit ontstaan door overbeweiding, waardoor de heide verdween en het zand ging stuiven. Dit zand dreigde dorpen uit de omgeving te verzwelgen en daarom begon Staatsbosbeheer het gebied rond het jaar 1906 te beplanten met bos, om zo het zand te beteugelen.

‘Woestijn’ met bijzondere planten en dieren

Nu weet men dat in deze “woestijn”  heel bijzonder planten-en dieren leven, die het kunnen volhouden in de soms extreme omstandigheden van dit gebied. En daarom heeft men een deel van de bomen gekapt om het zand weer vrij spel te geven. In de zomer kunnen de temperaturen op zuidhellingen oplopen tot 60 graden, terwijl het ‘s nachts aan de grond kan vriezen. Bewoners zijn bijvoorbeeld zandloopkevers en sluipwespen. Een kenmerkende broedvogel is de tapuit.

Natuurgids

De natuurgids vertelt onderweg allerlei wetenswaardigheden over het ontstaan van dit bijzondere gebied. Waarschijnlijk wordt ook de Grenspoel bezocht, waar het vleesetende plantje de zonnedauw groeit. Er is ook voldoende gelegenheid om de weidsheid van het gebied op je in te laten werken en je te verwonderen over het de uitgestrekte zandduinen met de her en der verspreid staande vliegdennen en knoestige eiken.

Informatie

  • Datum: donderdag 18 juli 2024
  • Tijd: 19.30 – 21.30 uur
  • Start: Parkeerplaats Aekingerzand, Canada 1, Elsloo.
  • Kosten: € 9,50, kind t/m 12 jaar € 6,00  
  • Vooraf aanmelden: www.staatsbosbeheer.nl/avondaekingerzand

Voor meer informatie en overige activiteiten kun je kijken op www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio