19 C
De Bilt

Nieuw activiteitencentrum Spoorzicht gaat eind november open

Cliënten en medewerkers van Spoorzicht nemen op maandag 28 november hun nieuwe gebouw in gebruik. Na een bouwperiode van ruim een jaar staat aan de Dubbeldamseweg-Zuid in Dordrecht een licht en eigentijds activiteitencentrum voor mensen met een beperking. Spoorzicht is een onderdeel van Gemiva. Deze organisatie ondersteunt in Zuid-Holland mensen die door een handicap, chronische ziekte of een andere beperking zorg of ondersteuning nodig hebben.

Het nieuwe Spoorzicht is helemaal gelijkvloers en heeft vijf grote groepsruimtes, een bewegingsruimte en een snoezelruimte. Ook zijn er kantoren met flexwerkplekken. Die zijn voor medewerkers van Spoorzicht, voor ondersteunend personeel én voor medewerkers van Gemiva’s ambulante dienst in de Drechtsteden. Dat zijn Gemiva-medewerkers die cliënten thuis ondersteunen, of op hun school/kinderopvang. Zij kunnen op het activiteitencentrum terecht als zij kantoorruimte nodig hebben.

Buitenruimte 

Spoorzicht houdt een ruime tuin en een parkeerplaats. De begroeiing van de tuin is grotendeels gehandhaafd. Doordat het nieuwe gebouw anders op het terrein staat dan het oude pand, wordt het voor auto’s en personenbusjes gemakkelijker het terrein veilig op te draaien.

Duurzaamheid

Bij het ontwikkelen van het nieuwe Spoorzicht is zo veel mogelijk rekening gehouden met duurzaamheid. Het pand is afgekoppeld van het gasnet. Een warmtepomp zorgt voor verwarming en warm water. Op het platte dak liggen 156 zonnepanelen die een deel van de benodigde energie zullen opwekken. Het pand is goed geïsoleerd en heeft led-verlichting.

Contact met omwonenden

Via brieven zijn omwonenden tijdens de bouwperiode op de hoogte gehouden over de voortgang. Zij ontvingen op 21 november bericht over de heropening op 28 november.

Officiële opening

Gemiva organiseert in het eerste kwartaal van 2023 een feestelijk moment om de ingebruikname van het activiteitencentrum te vieren. Dan krijgen omwonenden en andere belangstellenden de gelegenheid het gebouw te bekijken.

Spoorzicht

Activiteitencentrum Spoorzicht is een werkplek voor (jong)volwassenen en ouderen met een verstandelijke, lichamelijke en/of meervoudige beperking. Dagelijks is ruimte voor zo´n 45 cliënten. Zij doen er activiteiten die aansluiten bij hun wensen en behoeften en krijgen daarbij ondersteuning op maat.  In het centrum kunnen cliënten creatieve of dienstverlenende activiteiten (schoonmaak, catering) doen of activiteiten die gericht zijn op beleven en ervaren. Iedere cliënt werkt in eigen tempo en naar eigen kunnen. Producten die ze maken, worden onder andere verkocht in Spoorzicht zelf én in cadeauwinkel Gemivaria in de binnenstad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio