10 C
De Bilt

Betover ook met beschilderd behang! Doe mee met de ontwerpwedstrijd!

Bloemen, bomen, vogels en panoramische vergezichten: in de achttiende eeuw was het mode om kamers te decoreren met op behang beschilderde landschappen. Het Westfries Museum in Hoorn presenteert deze monumentale handbeschilderde behangsels in de expositie ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ maar toont hierin ook hedendaags werk van Snijder&CO. Dit kunstenaarsduo blaast het ambacht van het behangschilderen namelijk nieuw leven in. Geïnspireerd geraakt? Ontwerp dan nu je eigen beschilderd behang voor de bijbehorende ontwerpwedstrijd en win een expositieplaats in het museum. www.wfm.nl/ambacht-ontwerpwedstrijd.

Handbeschilderd behang was in de achttiende eeuw razend populair. In de geschilderde landschappen zaten vaak hele verhalen verstopt die verwezen naar de bewoners en hun huis. Het kunstenaarsduo Snijder&CO, oftewel Jaap Snijder en Marcelo Gimenes uit Rotterdam, pakte het bijna vergeten ambacht behangschilderen op en brachten het opnieuw tot leven. Hun werk is zichtbaar gebaseerd op historische ontwerpen. Toch zijn hun ontwerpen nieuw en op maat gemaakt voor de opdrachtgever van nu – en voor de ruimte waarin ze zich bevinden, net als in de zeventiende en achttiende eeuw. Snijder&CO schilderen panorama’s en landschappen met vogels, bloemen en planten, maar met een hedendaags detail of uitzicht aan de horizon. Ook combineren zij oude technieken met nieuwe producten en materialen. Het werk draagt daardoor toch vooral hun eigen handtekening en straalt verstilde schoonheid uit.

Win een expositieplaats in het museum

Geïnspireerd geraakt door de monumentale en/of de hedendaagse beschilderde behangsels en wil je zelf aan de slag? Dat kan! Aan de tentoonstelling van het Westfries Museum is een ontwerpwedstrijd gekoppeld, want – zo stelt Jaap Snijder: “We willen graag laten zien dat je met geduld en aandacht alles kunt maken wat je wilt. Wij hopen dat deze kleurrijke expositie inspireert tot zelf creëren.” Iedereen kan meedoen: het winnende werk krijgt tijdelijk een plek in het museum en de maker mag eind 2021 een dagdeel meelopen met Snijder&CO.

Voorwaarden en criteria

Hoe doe je mee? Maak een werk van minimaal 50 bij 70 centimeter, maak daar een foto van of een korte video (maximaal 1 minuut) en plaats deze op Facebook en/of Instagram. Zet erbij wat jouw motivatie en/of inspiratie is geweest om dit werk te maken, met welke materialen je hebt gewerkt en wat je verder belangrijk vindt dat de jury over jouw werk weet. Belangrijk: zet in je post de hashtags #behangschilderen #wfmontwerpwedstrijd #westfriesmuseum. Je kunt deelnemen tot en met zondag 31 oktober 2021. Voorwaarde is dat je werk handgemaakt moet zijn: digitaal vervaardigde afbeeldingen worden niet beoordeeld.

Je bent verder helemaal vrij in de keuze van materiaal, stijl en techniek, bovendien hoeft het behang niet per se beschilderd te zijn. Het mag bijvoorbeeld ook tot stand komen door middel van knipsels, collages, stempels of met textiele materialen. Let op: het werk wordt beoordeeld als behang, niet als een opzichzelfstaand kunstwerk. Dat betekent dat de jury ernaar kijkt vanuit de functie van behang, dus als een achtergrond en een onderdeel van een interieur. Uiteraard moet je werk van eigen hand zijn. Vakjury en publieke stemronde Een vakjury beoordeelt na 31 oktober alle gemaakte werken en nomineert er vijf. Daarna is het publiek aan de beurt. De vijf genomineerde werken komen op maandag 8 november op de website van het Westfries Museum te staan (wfm.nl/ambacht- ontwerpwedstrijd). Vanaf dat moment kan het publiek stemmen op een favoriet. De

Vakjury en publieke stemronde Een vakjury beoordeelt na 31 oktober alle gemaakte werken en nomineert er vijf. Daarna is het publiek aan de beurt. De vijf genomineerde werken komen op maandag 8 november op de website van het Westfries Museum te staan (wfm.nl/ambacht- ontwerpwedstrijd). Vanaf dat moment kan het publiek stemmen op een favoriet. De ​uiterste stemdatum is zondag 21 november en op 29 november wordt de winnaar bekend gemaakt.

De jury bestaat uit:

– Jaap Snijder en Marcelo Gimenes van Snijder&CO

– Hoofdredacteur Marina de Vries van Museumtijdschrift

– Hoofd restauratieatelier papier en foto’s Idelette van Leeuwen van het Rijksmuseum (medesamensteller van de tentoonstelling XXL papier in 2022)

– Westfries Museum-conservator Henriëtte Tilgenkamp

Meer inspiratie? Kijk de korte documentaire over Snijder&CO op www.wfm.nl/ambacht-ontwerpwedstrijd . Reserveer hier je ticket voor een bezoek aan ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ www.wfm.nl/reserveren. Lees meer over de tentoonstelling op www.wfm.nl/ambacht

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio