20 C
De Bilt

College Gorinchem doet gemeenteraad voorstel voor nieuw te bouwen zwembad

Gorinchem – Het college van B&W van gemeente Gorinchem vraagt de gemeenteraad in een voorstel in te stemmen met de bouw van een nieuw zwembad. Het voorstel omvat een nieuw te bouwen zwembad met wedstrijdbad en een gecombineerd recreatie- en doelgroepenbad, verenigingsruimte en meerdere recreatieve voorzieningen voor gezinnen. Met de bouw van een nieuw zwembad is een investering gemoeid van € 19,4 miljoen. De gemeenteraad bespreekt het voorstel donderdag 31 augustus. Op donderdag 28 september neemt de raad hierover een besluit.

Regionale functie

Eind oktober 2022 gaf de gemeenteraad van Gorinchem opdracht om een toekomstvisie te ontwikkelen voor het Caribabad. De afgelopen periode is onderzoek gedaan naar de huidige technische- en bouwkundige staat van het zwembad en mogelijkheden voor verduurzaming. Daarnaast is onderzoek gedaan onder gebruikers van het zwembad, inwoners, verenigingen en regiogemeenten over de behoeften. Zowel uit de verschillende interviews, uitkomsten van het digipanel als uit gesprekken met gemeenten in onze regio blijkt dat een uitgebreid zwembad met voldoende recreatieve voorzieningen wenselijk is.

Duurzame zwemvoorziening in Gorinchem

Wethouder Marjo Molengraaf: “In ons voorstel biedt het nieuw te bouwen zwembad inwoners uit Gorinchem straks een moderne, veilige, aantrekkelijke en bovenal duurzame zwemvoorziening. Hierdoor kunnen inwoners uit Gorinchem, maar zeker ook uit de regio, sporten, bewegen en recreëren in een ultramoderne accommodatie. De nieuwe accommodatie is bovendien goed bereikbaar met zowel auto als fiets.”

Voorstel

Het voorstel van het college aan de gemeenteraad betreft een nieuw te bouwen zwembad op het huidige parkeerterrein van het Caribabad. Gedurende de bouw blijft het zwembad open en blijft recreatief zwemmen en het geven en volgen van zwemlessen mogelijk. Het huidige parkeerterrein wordt tijdens de bouw verplaatst naar de westkant van het terrein. Het plan voorziet in een wedstrijdbad van 25 meter met 8 banen.

Het huidige wedstrijdbad telt 6 banen. Daarnaast komt er een gecombineerd recreatie- en doelgroepenbad met beweegbare bodem van ca 330 m². Het nieuwe pand moet straks ook een verenigingsruimte bezitten en verschillende recreatieve voorzieningen gericht op families en kinderen waaronder een 40-meter lange inpandige buizenglijbaan. Welke recreatieve voorzieningen er precies komen, moet dan tijdens de ontwerpfase duidelijk worden. In het voorstel staat verder dat het all-electric gebouw straks geen gebruik meer maakt van fossiele brandstoffen.

Buitenbad

In het voorstel blijft het buitenbad inclusief de ligweide volledig intact. Het verwarmde buitenbad dat direct verbonden is met het binnenbad wordt verwijderd. Het plan is om de technische installatie van het buitenbad te vervangen. Hierdoor wordt voldaan aan alle gestelde duurzaamheidsdoelstellingen en worden de energielasten drastisch verminderd. Als alles volgens plan verloopt, kan het nieuw te bouwen zwembad in 2027 haar deuren openen.

Achtergronden

Het Caribabad is in de jaren ’80 ontwikkeld en inmiddels 35 jaar oud. De bouwkundige staat van het huidige pand is veilig, maar wel matig. Als er niets gedaan wordt, kan de gemeente de veiligheid van het zwembad niet meer garanderen en moet het zwembad over circa 5 jaar de deuren sluiten. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio